Отпускането на антибиотици и лекарства за диабет вече само с

...
Отпускането на антибиотици и лекарства за диабет вече само с
Коментари Харесай

МЗ отменя за неопределено време отпускането на антибиотици и лекарства за диабет само е-рецепта

Отпускането на антибиотици и медикаменти за диабет към този момент единствено с електронна рецепта се отсрочва за неустановен интервал. Промените, заложени в разпоредба 4, към този момент минаха публично разискване, само че специалистите от Министерството на здравеопазването би трябвало да отразят всички постъпили оферти. Затова и в началото заложената дата - 1 октомври 2023 година, от която е-рецептата трябваше да влезе в действие, се измества. Новата дата ще бъде посочена при обнародването на измененията в “Държавен вестник ”, показват от Министерство на здравеопазването.

Основната причина за измененията е дефицитът на този тип медикаменти в аптечната мрежа. В огромна част от случаите той се дължи на тяхното разпределяне без рецепта, което основава предпоставки за неправилната им приложимост, споделят от Министерство на здравеопазването. Идеята е пациентите да купуват лекарства с ЕГН-то си в аптеката, без да носят хартиени предписания. Според статистика на Българския лекарски съюз от предходната година 44% от българите купуват антибиотици без наставление.

Това не е първият път, в който здравните управляващи оферират стягане на контрола. От 1 ноември 2022 година мярката, готова от някогашната министърка проф. Асена Сербезова, трябваше да влезе в действие. Наследникът ѝ доктор Асен Меджидиев обаче спря въвеждането единствено на електронната рецепта и се резервира опцията лекарите да изписват и на хартиена.

За да се бори с неналичието на медикаменти, Министерство на здравеопазването предложи нова формула за изчислявате на недостига и против изнасянето в чужбина. С измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, оповестени на уеб страницата на Министерство на здравеопазването, цената, по която се дефинира, че има дефицит, ще се пресмята на основа средномесечно ползване на обещано лекарство за миналата 1 година, а не както до момента - за миналите 6 месеца. А запасите би трябвало да покриват 100% от потребностите, а не както до момента 65%, с цел да няма дефицит.

За липса на медикаменти фармацевти и пациенти алармират от месеци. Според фармацевтите съществена причина е износът в чужбина. Шефът на здравната комисия в Народно събрание проф. Костадин Ангелов изиска Министерство на вътрешните работи и ДАНС да извършат инспекции във компании, изнасяли медикаменти. Според електронната система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА) медикаментите в дефицит са 37 - за захарен диабет, високо кръвно, гадене и повръщане, астма, склероза, меланхолия и др


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР