отпразнува 33 години от основаването си на изискан прием на

...
отпразнува 33 години от основаването си на изискан прием на
Коментари Харесай

„Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови - 33 години цвят и характер в архитектурата

отпразнува 33 години от основаването си на изтънчен банкет на знаковата дата 02.02.2024 година

На празничното събитие, проведено в Бургас, участваха посетители от архитектурния и строителния отрасъл, държавната администрация, бизнеса, актьори, съдружници, сътрудници и другари.Интересна част от вечерта бе прожекция на фрагменти от основаването на студиото и професионалните достижения до през днешния ден, скъпи и любопитни фотографии на Бургас, градското оформление и емблематичните му здания в последния близо половин век.

„ Думата, която най-добре разказва нашия колектив е последователност. Обръщаме се с признателност към всички, които са част от нашата 33-годишна история и към всички вас, които споделяте нашия професионален път през днешния ден! “, съобщи арх. Даниела Бурулянова от



Арх. Даниела Бурулянова в кадър с тематичната празнична торта



Моменти от празничната вечер. Арх. Емил Бурулянов

Как стартира всичко?

Историята на едно от най-авторитетните архитектурни бюра в страната стартира през м. февруари на 1991 година, когато е записано като „ ДЕКОР-Б91 “, във времето се преименува на „ Декор Дизайн “, а в последния му вид, „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови, действа и до през днешния ден. То е едно от най-дълго съществуващите архитектурни компании с непрекъсната история в страната.

През миналите повече от три десетилетия оставят дълготраен отпечатък за града със знакови публични здания - учебни заведения, детски градини, почивни станции, юношески пространства, обекти на пристанище и летище Бургас. В портфолиото на бюрото участва богат подбор от разнообразни по тип, мащаб и предопределение планове - многофамилни жилищни здания с обща повърхност над 150 000 m2, повече от 200 плана на еднофамилни жилищни и вилни здания в цялата страна, редица ваканционни селища и комплекси.



Експозиционен център „ Флора “, планиран от „ Декор Дизайн “ Бурулянови през 2015 година Една от най-емблематичните и посещавани здания в гр. Бургас

Архитектурно бюро „ Декор Дизайн “ Бурулянови са образец за развиването на актуалната българска архитектура, за предприемчивостта на проектантската мисъл, оприличават ги с присъщ реформаторски дух и автентичен почерк.

Значимостта от тяхната активност се потвърждава и с многото награди от национални и интернационалните състезания, а оценката, сложена от необятната аудитория през годините, потвърждава значимата им публичната роля и принос в интерес на града и хората.

Част от обектите на студиото, отличени с награди са:

Планетариум Бургас печели наградата „ Сграда на годината “ в категория „ Социална инфраструктура и просвета “ през 2023.

Планетариум Бургас, планиран от „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови, 2023



„ Сграда на годината “, гала по награждаване, 2023 г



Соларни дървета на Площад „ Тройката “ в гр. Бургас, премията е САБ Архитектон, 2016 година

Експозиционен център „ Флора ” - Бургас, печели две награди в състезанието „ Сграда на годината “ през 2015 година - „ Сграда на годината за зелена архитектура “ и „ Награда на публиката “.

За построяването на неповторима среда и модерно архитектурно завещание, печелят Green Apple Awards - сребърна Европейска премия в категория INTERNATIONAL – EUROPE. Наградата е самопризнание за най-хубавата екологична процедура, отношение към зелената среда и иновативност, за постройката на Експозиционен център „ Флора “, Бургас през 2017 година

Заемат място в топ 50 от 1715 участника в Международния конкурс за Музей Гугенхайм Хелзинки и доста други състезания, пленери, архитектурни работилници.

„ Има две неща, с които се дефинираме. Винаги обичаме да работим в огромен и обединен екип, уважението и поддръжката в компликациите са доста значими за нас. Другото е, че макар другите по мащаб планове и смелите реализации, в никакъв случай няма да забравим дребната еднофамилна къща като вид обект, тъй като няма по-силно задоволство за нас от доволния клиент и щастливото семейство! “, показа арх. Емил Бурулянов.

Доказали своето професионално място в сферата, „ взимат регулярно присъединяване в конгреси на Международния съюз на архитектите, провеждани годишно в целия свят. Към момента арх. Емил Бурулянов е Председател на Съюза на Архитектите на районното сдружение в Бургас. През годините е заемал високи управителни позиции на държавно равнище в бранш Архитектура.

Специално място в активността на заема ангажираността им към децата, студентите и жителите от града и региона. Участват безплатно с помощ при планиране и събиране на средства за възпоменателни монументи в гр. Айтос и гр. Българово. Екипът на студиото включва през годините одобрени и опитни архитекти, млади амбициозни експерти и десетки студенти стажанти от Бургас, Варна, София, страни като Австрия, Англия и Русия, както и непрекъснат състав от инженерни специалности.

Вярват в младежите и в това, че човешкият капитал и вложенията в подрастващото потомство са фундаментите на бъдещето развиване на един град. Приели това за своя задача, дружно с сътрудници архитекти от Барселона, провеждат студентски работилници по комплицирано моделиране за млади гении в архитектурата. За интервала 2011 - 2017 година образоват над 200 души на новаторски способи на дизайн, доста от които по-късно не престават като стажанти и във времето се потвърждават като сполучливи експерти.

Друга активност, която предизвикват и поддържат, е категорията „ Завърнали се младежи “ в класацията „ Бург на годината “. Тя има за цел да демонстрира и споделя за младежи от разнообразни сфери, завърнали се от страната и чужбина в родния град Бургас и които работят за неговия разцвет.

Проектите в реализация на през днешния ден са смели и новаторски, свързани с пристанищата и с границата на градската тъкан с морето. Бъдещите им планове са ориентирани към реализацията на мечтаното развиване на Бургас в вярната посока, като съвременен, комфортен и жив европейски град с красиви публични здания, които да оставят трайно усещане и удивление.



Колаж с част от осъществените обекти на „ Декор Дизайн “ Архитекти Бурулянови

„ Има доста красиви неща, които заслужават да се случат на нашия Бургас. Трябва постоянно да мислим за неговата вътрешна градска съгласуваност и външна обязаност със света. “, споделя арх. Емил Бурулянов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР