Отпечатани мозъчни клетки могат да се използват в медицински изследвания(снимка:

...
Отпечатани мозъчни клетки могат да се използват в медицински изследвания(снимка:
Коментари Харесай

Учени отпечатаха живи мозъчни клетки


Отпечатани мозъчни кафези могат да се употребяват в медицински проучвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи съумяха да отпечатат в лабораторни условия живи, функциониращи мозъчни кафези на мишка, употребявайки нова лазерна технология. От екипа споделят, че има още дълъг път до трансплантацията на напечатан мозък, само че новата технология може да помогне при основаването на медикаменти.

В проучването, за което оповестява, учените са създали новаторски способ за биопечат на възрастни невронни кафези. Повечето неврони, по-специално тези на ганглиите на гръбния корен, действат повече от два дни, откакто са отпечатани благодарение на биопринтер.
още по тематиката
Учените означават, че тяхната разработка не е ориентирана към печатане на живи неврони за трансплантация. „ Въпреки че това е дълготрайна цел, ние сме доста надалеч от нея. Но има доста други способи да се употребява тази технология”, споделят откривателите.

В момента главната цел на учените е посредством технологията за биопечат на неврони да оказват помощ за разкриване на нови лечения и медикаменти. Отпечатаните мозъчни кафези могат да се употребяват в медицински проучвания. Учените желаят да заменят лабораторните животни, които се употребяват във фармацевтични проби, с отпечатани неврони.

Подобен метод освен ще понижи броя на животните, които страдат и умират в лабораториите, само че също по този начин може да направи предклиничните проучвания по-точни. Тестването на пробни медикаменти върху човешка тъкан би помогнало на откривателите да схванат по-добре по какъв начин работят, защото лекуванията, които са ефикасни при някои типове, не работят при други.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР