Отпечатъкът на човека по цялата природа може да се види

...
Отпечатъкът на човека по цялата природа може да се види
Коментари Харесай

Как щеше да изглежда планетата, ако не се бяха появили хората?

Отпечатъкът на индивида по цялата природа може да се види през днешния ден доста блестящо – от извисяващите се небостъргачи, които дефинират нашите модерни мегаполиси, до пирамидите и други антични монументи от нашето минало. Плод на човешката активност са и обширните аграрни земи, и пътищата, прорязали съвсем цялата планета. Но по какъв начин би изглеждал светът, в случай че хората в никакъв случай не бяха съществували? Този въпрос е прегледан в.

Някои учени рисуват картина на девствена пустиня и обилие от типове, от известни до не толкоз познати. „ Мисля, че това би било място с обилие от разнообразни типове животни с огромни размери и разпръснати на всички континенти като се изключи Антарктида “, споделя Тревър Уърти, палеонтолог и доцент в университета Флиндърс в Австралия, пред изданието.
 По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари
Преди 75 милиона години, по времето, когато динозаврите към момента са бродили по Земята, в Антарктида са бушували бурни пожари, демонстрира само че...

Свят без модерни хора може също да значи, че нашите изчезнали човешки родственици, като неандерталците, към момента ще населяват планетата. И те, безспорно, също биха трансформирали пейзажа.

Хората са оформили света за сметка на нарушаването и унищожаването на местообитанията на доста типове - от додо (Raphus cucullatus) до тасманийския вълк (Thylacinus cynocephalus), който докарахме до изгубване посредством лова и прогонването му от териториите му.

Степента на изгубване на земни типове през днешния ден е повече от 100 пъти по-висока от тази, която би била без хората. И това е най-консервативната оценка, която надвишава даже следствията от метеорита, блъснал Земята през Креда-Палеоген (K-Pg), - събитие от преди 66 милиона години, довело до заличаване на 80% от животинските типове, в това число динозаврите. С други думи, хората унищожават тази планета по-бързо от конфликт с метеорит.

Земята би била доста по-диво място без нас, считат учените. Ако ни нямаше, някои типове щяха още да са тук, като да вземем за пример моа – великански нелетящи типове птици, достигащи рекорден растеж от 3,6 метра. Те са еволюирали в Нова Зеландия в продължение на милиони години. В рамките на 200 години след идването на хората в земите им - преди 750 години, - всичките девет типа моа са изчезнали, дружно с минимум 25 други типа гръбначни животни, в това число гигантските орли на Хааст (Hieraaetus moorei), които са се хранели с моа.
 Учени: Измирането на динозаврите е почнало милиони години преди астероида Учени: Измирането на динозаврите е почнало милиони години преди астероида
Динозаврите може да са почнали да измират милиони години преди метеоритния удар, постоянно свързван с тяхното изгубване. Това демонстрира изс...

Гигантските моа и орлите на Хааст са скорошни образци за огромни животни, чието изгубване е дефинитивно обвързвано с човешката активност, като нерегламентиран лов и преместване на инвазивни типове в нови местообитания.

Сьорен Фаурби, старши учител по зоология в университета в Гьотеборг в Швеция, има вяра, че хората са изиграли основна роля в изгубването на доста огромни бозайници, които са били на Земята в продължение на хиляди години. Фаурби управлява изследване от 2015 година, оповестено в списание Diversity and Distributions, съгласно което без хора Земята значително щеше да наподобява на актуалния Серенгети - африканска екосистема, гъмжаща от живот.

Крис Стрингер, професор и началник на научни проучвания в региона на човешкия генезис в Природонаучния музей в Лондон, счита, че конкуренцията за запаси е фактор за изгубването на неандерталците. „ Ако не бяхме пристигнали в Европа преди 45 000 или 50 000 години, мисля, че те евентуално към момента щяха да са тук “, разяснява той пред Live Science.

Според Стрингер неандерталците са водили комплициран живот в Европа, сходно на актуалните хора, само че са имали компликации да се оправят с измененията в климата и са били относително малцина, с ниско генетично многообразие. Това е неприятна вест за всеки тип, защото е знак за блудничество и болести. Неандерталците евентуално „ към този момент са били в неволя, когато актуалните хора са достигнали до териториите им, мисля, че това може да ги е довело до ръба “, показва Стрингер.
 Динозаврите са обитавали Аляска, може да са били топлокръвни Динозаврите са обитавали Аляска, може да са били топлокръвни
Вкаменелости на бебета динозаври са открити в най-северните елементи на Аляска, което дава съществени доказателства, че праисторическите същ...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР