Отпадъците са идвали главно от Италия. Не трябва да превръщаме

...
Отпадъците са идвали главно от Италия. Не трябва да превръщаме
Коментари Харесай

Гешев: Не трябва да превръщаме България в депо за отпадъци на други държави

Отпадъците са идвали основно от Италия. Не би трябвало да трансформираме България в хранилище на други страни. За всеки е ясно, че този въздух и тази вода си я пием ние и нашите деца и внуци. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред публицисти за следствието на вноса от Италия на боклуци за изгаряне у нас.

"Най-малкото, в случай че всичко беше наред с този сегмент във вноса (на отпадъци), нямаше по какъв начин да има подобен растеж в 3-годишна база - почнал е от 2017 г, този растеж, който България не може да поеме като мощности за изгаряне на отпадък. И в случай че беше толкоз безболезнено, щяха да си го изгарят в Италия - това е мое житейско размишление ", посочи Гешев, представен от Канал 3.

По думите му "не всичко може да бъде решено от прокуратурата - ние се занимаваме с наказателно гонене, а тук има безчет контролни органи в Министерство на околната среда и водите, които би трябвало да управляват доста неща.

И отново се връщаме там, че прокуратурата не може да реши всички проблеми в страната ", акцентира основният прокурор след съвещанието на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет.

За своя екип и заместник-главните прокурори Иван Гешев акцентира какви са неговите условия: "Екипност, добра връзка, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са условията към моя екип. Също по този начин да споделят избрани цели и задания, които съм обрисувал пред прокуратурата на Република България. Наясно са с тях и са ги приели ".

"Ще надграждаме съществуващите позитивни трендове. Да се реализира надзор над контролните органи. Да бъдат накарани безбройните контролни органи, които не си правят работата, да почнат да си я правят. Мисля, че Върховната административна прокуратура може да направи доста по този въпрос.

Ако има данни за закононарушения в тези безбройни контролни органи, ще бъде отнесено към Върховна касационна прокуратура. Можем да създадем доста в тази тенденция ".

Иван Гешев изрази мнение и по тематиката дали би трябвало да има разлика в заплащането на магистратите, която ще се разисква на следващия ден на пленум във Висш съдебен съвет. "Има разнообразни визии, аз, почтено казано, не съм още добре насочен. Има разнообразни гледни точки, казусът е бил спорен и преди, има няколко хипотези за заплатите.

Личното ми мнение преди формалното съвещание на Прокурорската гилдия, е да се съобразят няколко неща - в прокуратурата нещата в работата ни стоят по друг метод като натовареност в съпоставяне със съдилищата - там колкото по-горна е инстанцията, толкоз по-натоварена е, а в прокуратурата от обективните данни е видна ясна наклонност, че са по-натоварени оперативните прокуратури в сравнение с по-горните инстанции.

И тази справедлива даденост би трябвало да бъде отразена в заплащането - тъй като най-важното, като събиране на доказателства, е за първоинстанционните прокуратури и съдилища.

Има и друга позиция - че разлика в парите би трябвало да има, най-малкото с цел да има възобновяване на прокуратурите, тъй като без разлика в заплащането, няма да има тласъци за развиване на някои прокурори ", акцентира Иван Гешев, който добави: "Да обобщя: разлика би трябвало да има, само че разликата би трябвало да е рационална. Това е моето мнение, ще забележим на следващия ден по какъв начин ще протече полемиката. "

Той разяснява и акцията в Държавната комисия по хазарта. "Извършват се дейности по следствието по досъдебно произвеждане на спецпрокуратурата. Не съм осведомен в конкретика по досъдебното произвеждане.

Не зная какви доказателства са събрани”, уточни Гешев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР