Отпадането на „Трите златни години” преди 1997 от формулата за

...
Отпадането на „Трите златни години” преди 1997 от формулата за
Коментари Харесай

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите беше направена в името на стабилността на системата


Отпадането на „ Трите златни години” преди 1997 от формулата за пресмятане на пенсионния приход е в името на стабилността и предвидимостта на пенсионната система. Това съобщи в „ Тази сутрин” по bTV министърът на обществената политика. Според тази методика обаче над 30% от бъдещите пенсионери щяха да бъдат финансово ощетени.

Това наложи и намесата на премиера Бойко Борисов, който подреди да бъде направена законодателна смяна и изчисляването на приходите за напреднала възраст да се вършат и по двете формули. Днес законопроектът ще се гледа в Комисията по труда и обществена и демографска политика.

„ Оценката на обстановката наложи тази незабавна законодателна самодейност. От друга страна, стоеше тезата, че това са признати промени през 2015 година Имало е един три-четири годишен период до тяхното влизане в действие. Много хора са съобразили своето държание с това, че влизат в действие тези промени”, сподели Петков.

Социалният министър уточни, че злоупотреби при образуването на пенсиите са коментирани, само че не са главната причина на смяната на формулата.

„ Тази смяна беше направена, с цел да се обвърже пенсията с осигурителния принос на лицето през неговия трудов живот и да се улеснят хората, тъй като представянето на документи за 3 години преди 1997 година затруднява множеството пенсионери. С смяната се даваше опция на хората, пенсията да се пресмята, без да се ангажират пенсионерите”, уточни общественият министър.

Бисер Петков съобщи, че отпадането на „ Трите златни години” е предложение на Консултативния съвет по пенсионната промяна. Той е и изготвил цялостния законопроект, който е бил признат през 2015 година Той добави, че Национален осигурителен институт също са подкрепили измененията.

„ Няма основни финансови резултати дали ще се пресмята по новата или по остарялата формула. Анализът, които даде Национален осигурителен институт беше, че „ икономията” е 9 млн. лева, което е пренебрежимо малко на фона на общия разход за пенсии, който е към 10 милиарда лева годишно”, добави Петков.

Ако законопроектът бъде признат и влезе в действие, хората ще имат право да избират по коя методика да им се пресмята пенсията.

„ От няколко години Национален осигурителен институт има създадена електронна услуга, която е доста известна за изчисляването на прогнозния размер на пенсията. Тази опция ще бъде непокътната. Въвеждайки данните си, на база на документите, с които разполагат, да създадат осведомен избор”, разясни Петков.

Ако новият законопроект бъде гласуван, в шест месечен период от датата на влизането му в действие, хората, на които им е отпусната пенсия по новия ред или са подали заявление, ще могат да заявят преизчисляване на сумата по остарелия ред.

Бисер Петков съобщи, че великденски добавки към априлските пенсии са отпуснати 53 млн. лева, които ще бъдат раздадени на над 1 млн. 300 хиляди пенсионери.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР