Отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка беше

...
Отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка беше
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Безплатното висше образование ще привлече повече студенти

Отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка беше изненадващо решение. През последните години обсъждаме няколко казуса на върховен обучение. В никакъв миг обаче не се загатваше отпадане на такси. Те бяха въведени неоснователно преди 25 година и в този момент отново неоснователно се анулират. Това не е неприятно, най-много за студентите. Проблемът е дали тъкмо там трябваше да отидат тези пари или имаше по-неотложни потребности. Това съобщи някогашният ректор на Софийския университет „ Свети Климент Охридски ” Проф. Анастас Герджиков  Проф. Анастас Герджиков Роден е на 28 февруари 1963 година в Кърджали. През 1982 година завършва Националната гимназия за антични в предаването „ Още от деня ” по Българска национална телевизия.

„ Има по-важни и по-спешни неща. Можеха да се пренасочат към библиотеките, които в никакъв случай не са получавали държавни или всевъзможни форми, които не са свързани с образованието на студентите ”, предложи той.

„ В последните години бяха понижени местата за студенти, парите бяха пренасочени от броя на студентите към качеството. Тази промяна продължи 7 година, само че през последните 3 година беше занемарена. Сега може повече хора да влязат и да учат ”, разяснява някогашният ректор на СУ.

По думите му има поредност от ограничения против нередности. Той съобщи това във връзка разкритието, че български университет е издавал дипломи, без студентите да се явяват на изпити. „ Нямаме такива сигнали в СУ ”, безапелационен бе проф. Герджиков.

Той разясни, че в СУ има специалности, в които се влиза с шест шестици. Има специалности, в които се влиза доста мъчно. СУ има Физически факултет, който има най-високо качество на направление и тама са минимум претендентите. Няма по какъв начин човек, който желае да учи Не можем да се вторачваме в незапълнените места, изясни някогашният ректор на висшето учебно заведение.

„ Калинките в университетите са друга тематика. Те се срещат там, където хората не си правят работата. Има органи, които  ги хващат ”, сподели той.

„ Университетите са доста. Това не пречи, пречи, че може да се преподава всичко, даже да не го схващат. Никой не направи промяна, с цел да се спре това ”, не скри неодобрението си от този факт проф. Герджиков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР