Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е

...
Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е
Коментари Харесай

Връщат парите за втората такса на студентите до два месеца след промените в закона

Отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка е национална политика. Влагаме пари в децата на България и желаеме те да останат тук.
Това съобщи пред министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Мярката ще обхване към 144 хиляди студенти. Таксите на тези студенти са обезпечени със 150 млн. лева от бюджета за 2024 година, изясни той, като посочи, че половината от средствата ще покрият таксите за втория учебен срок на тази образователна година, а другата част от сумата ще бъде ориентирана към таксите за първия учебен срок от идната образователна година.

До 1 месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази образователна година. В двумесечен период, в случай че законопроектът бъде признат, университетите ще върнат таксите на своите студенти ", изясни проф. Цоков в изявление за предаването " Неделя 150 ".

Той акцентира, че мярката няма да реши внезапно всички проблеми, само че тя ще даде опция да се разшири кръгът от деца, които да влязат държавна поръчка. Според него това е национална мярка, която ще докара до последващо развиване на висшето обучение в България. По думите му въвеждането на мярката даже ще усили конкуренцията във връзка с местата, избрани за държавна поръчка.

" Тази мярка, която е препоръчана за публично разискване, не е някакъв еднократен акт. Това е цялостна държавна политика, мисля, че е политика на цялото общество във връзка с това да има по-голям достъп до качествено обучение за децата на България ", изясни проф. Цоков.

Според него това ще даде опция и на деца от фамилии с по-нисък социално-икономически статус да продължат образованието си.

Той подсети за измененията в Конституцията, съгласно които науката, образованието и културата са национални полезности. Обществото и страната би трябвало да вършат всичко допустимо тези национални полезности да се утвърждават и развиват, акцентира министърът. По думите му тази мярка е израз на национална политика във връзка с това висшето обучение да стане още по-достъпно за всички, завършващи приблизително обучение, както и да притегли деца от българската диаспора, които учат в неделните учебни заведения.

Запитан за упования резултат от отпадането на таксите за някои студенти проф. Цоков даде образец с мярката по отношение на предпазените предпочитани професионални посоки и специалности. По думите му там за няколко години се е нараснал много броят на кандидатстващите зрелостници.

Министърът подсети и годишния отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване, за която България е кандидат-член. Един от неприятните за нас знаци е, че 17% от младежите сред 18 и 25 години нито учат, нито работят, нито се занимават с действия, свързани с неофициално обучение. Според него ние мъчно можем да стигнем в цялостно участие, в случай че нямаме такива самодейни политики във връзка с образованието. Надеждата е, че най-малко част от тези 17% да аплайват на база на това, че са отпаднали таксите.

Средната такса за образование на студентите държавна поръчка през предходната година е 1050 лева, означи проф. Галин Цоков, като добави, че за някои фамилии това не е огромна сума, само че за други не е по този начин.  

За 10 години с 12% е повишен процентът на децата, завършващи висше обучение, които се обезпечават в България - в този момент той е 86%, посочи още просветния министър. По думите му завършването на висше обучение в България подсигурява, че тези деца ще останат в страната и ще се осъществят на пазара на труда. Според данни от Рейтинговата система междинният приход на приключилите висше обучение е 2200 лева А единствено преди 5-6 години той е бил 950 лева

Проф. Цоков счита, че парите към този момент не са главен фактор за това децата ни да отиват в чужбина.

" Ние можем да ги задържим освен с контракти, само че да ги задържим с цялостното развиване на нашата страна, което е обвързвано с това хората с висше обучение да могат да получават по-добро възнаграждение. Национален статистически институт демонстрира, че хората с висше обучение получават от 2 до 3 пъти по-високи заплати от останалите ", сподели той.

Висшето обучение е една от дребното сфери в обществото, която в последните години получава финансиране във връзка с качеството на университетите и образованието в тях, разяснява просветният министър. Голям % от това, което получават университетите като прехрана за всеки студент, е обвързван тъкмо с качеството, посочи той и акцентира, че няма друга сфера в обществото, която да се финансира по този метод.

В тактиката за развиване на висшето обучение е залегнала концепцията за така наречен споделени запаси, т.е. опцията университетите да образуват мрежа, да създават взаимни стратегии за образование и да се включват в консорциумите на европейските университети, където студентите, обучавани в България да могат да получат тапия, която е издадена и от другите европейски университети, включени в тези консорциуми. Според министъра това ще даде конкурентно преимущество на нашите университети.

За учебните заведения просветният министър сподели, че първият период е завършил обикновено. Решението за онлайн образование или грипна почивка се взима съгласно ситуацията във всеки регион, акцентира той, само че увери, че деца на никое място няма да изостанат по образователните проекти. " Това няма да наруши структурата на образованието и началото на втория период ", безапелационен е проф. Цоков.

За една седмица електронните бележки са се нараснали с към 100 хиляди, сподели той. Двамата с министъра на опазването на здравето са разискали ново предложение, с цел да може оптимално дейно да се придвижват тези данни, свързани с отсъствията на учениците от здравноосигурителната система към просветителната система. Обсъжда се това да не е обвързвано със възнаграждение от страна на родителите, заяви просветният министър. Той посочи, че в електронните дневници не постъпва сензитивна здравна информация.

Той разгласи, че сега се работи по разработване на визия за нов вид образователни стратегии, които да са компетентностно насочени и подготвящи учениците за живота. До средата на февруари ще имаме този документ, който по-късно ще бъде разискван от просветителната общественост, уточни министърът. Той се надява до година – година и половина ще може да стартира тази смяна.
За идната ротация проф. Галин Цоков съобщи, че постовете не са най-важни. Работим напред и каквото се случи, сподели той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР