Отпадане на тестовете за коронавирус за най-малките (от I до

...
Отпадане на тестовете за коронавирус за най-малките (от I до
Коментари Харесай

Д-р Стоименов от АБВ с конкретно предложение кога да бъде спряно тестването за коронавирус на учениците

Отпадане на тестванията за ковид за най-малките (от I до IV клас), в случай че заболеваемостта от COVID-19 остане на равнище и близка до 0,04%. Това съобщи в доктор Емил Стоименов, член на Националния съвет на АБВ.

По думите му, съгласно информация по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) до 12 ноември единствено 0,04% от резултатите от така наречен щадящи проби за ковид в учебно заведение са позитивни (бел. ред. - това е интервал от една седмица от ). Д-р Стоименов посочи, че от АБВ са поискали информация и до 30 ноември, с цел да се види каква е динамичността на процеса, има ли внезапни промени или не. Той добави и, че АБВ ще предложи на идващия здравен министър тестването за най-малките да продължи до Нова година и в случай че няма внезапни покачвания на случаите на инфектирани, да отпадне.

Близо 9700 лева коства всеки позитивен тест за ковид, в случай че вземем поради данните до 12 ноември, посочи доктор Стоименов и подсети, че клиничната пътека за заболели от ковид е 1200 лева На въпрос дали тези пари не си костват, тъй като даже един тежко болен от КОВИД-19 в действителност коства в пъти повече като лекуване, доктор Стоименов отговори, че в огромната си част учениците, чиито проби са позитивни, " в огромната си част са безсимптомни " т.е. по-лесно е кихащ и кашлящ човек да заразява. Освен това, най-малките възпитаници са в по-защитена среда - те нямат толкоз контакти и не вървят на толкоз места, колкото по-големите. По негови думи, заболеваемостта и при по-големите не била доста по-различна.

Поне месец-месец и половина би трябвало да мине, с цел да се види може ли да се приключи тестването за ковид или да се продължи, добави доктор Стоименов.

Според лекаря, спестените в бъдеще пари от тестването следва да се пренасочат към ефикасна акция за имунизиране против COVID-19 на възрастното население. Можем да вземем образец от западните страни, където имунизацията протече надалеч по-ефективно, добави той.

Повече вижте във видеото:



Още от ОБРАЗОВАНИЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР