Отпада забраната за лов в територии, в които е установен

...
Отпада забраната за лов в територии, в които е установен
Коментари Харесай

Дават на ловците още време за отстрел на глигани заради АЧС

Отпада възбраната за лов в територии, в които е открит случай на африканска чума по свинете (АЧС). До 31 януари 2020 година се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Мярката се подхваща със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Целта е оптимално съкращаване на популацията на дива свиня във всички ловностопански региони на страната като мярка за ограничение разпространяването на болестта АЧС.

Освен удължение на периодите за ловуване, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите се анулира и зонирането на инфектираните зони при установени случаи на АЧС. Отпада възбраната за лов в територии, в които е открита дива свиня с съществуване на вируса.

Ловните дружинки следва да съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност. За осъществяване на лов, ловците авансово приготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви прасета. Задължително би трябвало да се обезпечат и препарати за стерилизация и пръскачки, с които ловците да обработят употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и колите.

Всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително се изследват за вируса на АЧС като проучванията са за сметка на БАБХ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР