Отпада така наречената "абонаментна такса" в детските градини в София.

...
Отпада така наречената "абонаментна такса" в детските градини в София.
Коментари Харесай

Отпада абонаментната такса в детските градини в София


Отпада по този начин наречената "абонаментна такса " в детските градини в София. Таксата от 30 лв., въпреки и детето да не върви на детска градина, бе въведена през 2010-а година.

Причината е дефинитивно решение на висшия административен съд. Пълният размер на таксата остава 60 лв. при цялостен брой визити, осведоми Нова телевизия.

След решението на съда Столичната община би трябвало към този момент да е уведомила шефовете на детските градини в София за смяната.

Родителите към този момент ще заплащат за толкоз дни за колкото детето действително е стъпало на детска градина.

През януари родителите ще заплащат за визитите на детето от месец декември, когато решението на съда към този момент е било излязло.

Софтуерът е изменен, тъй че абонаментната такса, която е анулирана с решение на Върховния административен съд, няма да се заплаща от родителите, чиито деца не са посещавали детската градина”, споделя Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".

Таксата от 30 лв., въпреки и детето да не върви на детска градина, е въведена през 2010-та година и обжалвана едвам през 2018-та. Не получихме информация каква сума е събрана от Столичната община обясниха обаче, че концепцията преди 10 години е била на родители. Причината е, че имало деца, които са записани, само че не вървят. В същото време в София обичайно има огромен дефицит тук-там в детските градини.

„ Целта на абонаментната такса беше да се дисциплинират родителите и да няма по този начин наречените "запазени места ". Тоест, когато детето е признато на детска градина, да се вършат старания, то да идва постоянно на детска градина”, изяснява Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".

Съдът обаче е безапелационен, че условието на подобен абонамент опонира с няколко закона. В устав към един от тях е записано, че детето не заплаща такса, когато не посещава детска градина. Според преподаватели обаче, дисциплиниращият резултат на абонаментната такса имал и позитивна страна.

„ Заявени са деца да участват, да речем 60 в детската градина за празничните дни, а участват 40. Тоест, очакван е личен състав, планувана е храна, употребяват се помещания, които са със съответното обслужване - парно, ток, вода, а тези деца не идват. Така че може би е добре някой да поеме разхдоите за тези спомагателни обгрижвания, които не се състоят”, добавя Иванка Харбалиева - шеф на детска градина "Брезичка ".

И преди, и в този момент детските градини взимат поради, в случай че детето е отсъствало по болест и може да даде документи за това.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР