Отпада ли рестартът на държавата“, както определи проекта за нова

...
Отпада ли рестартът на държавата“, както определи проекта за нова
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия за новата Конституция на ГЕРБ: Когато нещо започне като порнография, то свърша като порнография

Отпада ли „ рестартът на страната “, както дефинира плана за нова Конституция премиера Бойко Борисов? " Като всички други рестарти. Вчера един умен човек ми показа нещо: „ Когато нещо стартира като порнография, то постоянно завършва като порнография “. И аз се съгласих с него.Това, което следя, не ме изненадва. Между другото, бяха реализирани главните цели и те бяха политически, не юридически или конституционни - точно, да не се стигне до предварително Народно събрание, до оставка на кабинета и до служебно държавно управление на президента Радев. " Така някогашният парламентарен арбитър и сегашен учител в Софийския университет проф. разяснява пред btv разигралата се през вчерашния ден режисура - с изключителната точка за плана на Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на Народното събрание - в ден, когато всички чакаха обяваването на нов локдаун на страната. 
Десислава Атанасова през вчерашния ден сподели на Българска социалистическа партия след гласуването в зала - " имахте опция Борисов да си подаде оставката ", визирайки обещанието на премиера да го направи при привикване на Велико народно събрание. Коментарът му: " Предполагам, че тя е сериозен човек и не го е мислела, тъй като в същия ден, когато страната се закрива, т.е. афишира локдаун с решение на държавното управление и заповед на министъра на опазването на здравето, мъчно ми е да си показва, че в случай че Народното събрание беше взел решение за привикване на Велико народно събрание, министър-председателят щеше да си подаде оставката . Щеше да откри съображение да не си подаде оставката, имайки поради рецесията, в която навлизаме. "
 Край с фантазиите на Борисов за нова Конституция Край с фантазиите на Борисов за нова Конституция
Народното събрание отхвърли концепцията на ГЕРБ за производство на избори за Велико народно събрание. Така промени в Конституцията няма да има. В поддръжка на прочие..
" Това е методът на парламентарното болшинство. Трябваше да бъде неугледен отчетът на Венецианската комисия, а той по никакъв начин не е „ благоразположен “ към импортирания парламентарен план. Имаме висящо конституционно дело по тематиката, което към този момент става безпредметно… и трябваше набързичко да бъде завършена тази тематика, защото явно е, че предварителни избори няма да има. Отиваме към следващата година март - април месец, в случай че не бъде оповестено изключително състояние, тъй като и това може да се направи – да отсрочи изборите за септември-октомври следващата година , и това Конституцията го разрешава. При изключително състояние, автоматизирано се продължава мандата на настоящия парламент. Не се организират парламентарни избори в положение на изключително състояние или в положение на война, опазил ни Господ. ", разяснява още той.
" Има разлика сред изключителна епидемиологична конюнктура и изключително състояние. Макар че в този момент какво става. Обявява се изключителна епидемиологична конюнктура, стягат се ограничения със заповед на министъра. Обаче обнародват ли се в Държавен вестник. Не, на уеб страницата на министерството. По мнението на болшинството, което промени Закона за здравето, това не съставлява нормативен акт. Тази заповед, която закрива страната. ", акцентира някогашният парламентарен арбитър.
Необходимо ли е Велико народно събрание? " Като виждам какво става в Народното събрание, и то с този неблаговиден опит, в случай че изобщо е имало желание да се вършат конституционни промени, в мен се затвърждава убеждението, че е належащо Велико народно събрание . Защото в случай че този парламент имаше опцията да промени Конституцията, тежко ни и горко като виждаме какво е равнището, първо на юридическата мисъл в него , и равнището на дебата по един извънредно значим проблем. Значи, Конституцията не е нито министерска спънка, нито разпореждане на Министерския съвет – да можем да го променяме по три пъти дневно. ", акцентира проф. Пламен Киров.
" Не може да бъде върнато доверието на хората в институцията с подобен акт, първо, не може да бъде върнато доверието на хората в страната. Защото в последните 10тина години ние ерозирахме това доверие, в случай че въобще в миналото е съществувало. В последна сметка, когато деструктивните трендове се следят във всички сфери на държавно ръководство, не можете да очаквате една смяна на Конституцията да върне това доверие ", безапелационен е той.
 Венецианската комисия: В Конституцията би трябвало да има опция за търсене на правосъдна отговорност на основния прокурор Венецианската комисия: В Конституцията би трябвало да има опция за търсене на правосъдна отговорност на основния прокурор
Би било пропусната опция, в случай че в една нова българска Конституция не бъде заложена опцията основният прокурор да бъде привличан...
Стана ли ясно кой тъкмо написа този план. " Знам единствено, че един пое отговорността и си подаде оставката отвред и сега нищо не се приказва за него (бел.ред. визирайки някогашния правосъден министър Даниел Кирилов). Той беше „ майката “ на конституционната промяна и конституционния план . ", сподели проф. Киров.
Той акцентира, че нито един правист - специалист не се е присъединил в работата на времената комисия за Конституцията: " Те би трябвало да се обсъдят професионално, нещо, което не следим. Само погледнете състава на тази краткотрайна комисия, която беше излъчена. Половината от тях не са адвокати. Намериха ли специалисти? Казват,  че са намерили – които да дадат някаква оценка на конституционния план. Аз мисля, че не са намерили. Не бяха задоволително откровени, тъй като от сътрудниците – нито един не си призна, че се е съгласил да стане специалист в конституционната комисия . ", сподели някогашният парламентарен арбитър.
" Това че методът, определен от болшинството, внесъл плана за Конституция, не се вписва в европейските демократични стандарти. Така не се подхожда към приемане на нова Конституция в нито едно европейско общество или уважаваща себе си европейска страна. Може би в някоя бананова република по този начин се подхожда, само че в Европа не става по този начин конституционна промяна. Говорим за това по какъв начин се понижава броят на народните представители. Според една от главните рецензии на Венецианската комисия, той е понижен механично. Ако някой счита, че в случай че просто понижим броя, решаваме казуса с бързината на законодателния развой, доста се лъже. Всъщност, тук се трансформира самото политическо посланичество . Ако извършите просто пресмятане за това какъв брой партии съгласно социолозите имат късмет да влязат в идващия парламент и намалите на половина броя на депутатите, ще видите какъв брой ще паднат под чертата. Ако се резервира същият вид изборна система. Това ще редуцира броя на политическите партии в Народното събрание. ", ядоса се професорът.
Венецианската комисия за основния прокурор : " Те повтарят своето виждане, че би трябвало да се търси ефикасен механизъм за наказателна отговорност на основния прокурор, в случай че това се наложи. Всъщност, повтарят концепцията си за фигурата на самостоятелен прокурор, който да го прави. Предлагат, до момента в който трае въпросното следствие да бъде пресечен мандата на основния прокурор, без да бъде преустановен,което пък поражда други проблеми. Като го прекъснем за 2 години, и се окаже, че той не е отговорен, по-късно ще му продължим мандата до края на тези 2 години. Когато се вземат решение проблеми, би трябвало да се мисли какви други проблеми ще се появят . ", сподели още той.
 Доц. Атанас Славов: Основната цел на ГЕРБ е да се задържи на власт, а не да промени Конституцията Доц. Атанас Славов: Основната цел на ГЕРБ е да се задържи на власт, а не да промени Конституцията
" Основният проблем на конституционния план на ГЕРБ е, че задачата е да се резервира властта по-дълго, а не да се вършат промени в Конституц...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР