Отпада електронното гласуване за предстоящия догодина евровот, а машинното ще

...
Отпада електронното гласуване за предстоящия догодина евровот, а машинното ще
Коментари Харесай

На комисия: Отпада електронното гласуване, а машинното ще е частично

Отпада електронното гласоподаване за идния следващата година евровот, а машинното ще бъде отчасти – в най-малко 1000 секции като ЦИК ще дефинира кои. Това плануват признатите на първо четене от парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, препоръчани от депутати от ГЕРБ.
С 14 гласа „ за “, 3 „ срещу “ и 0 „ въздържал се “ комисията одобри текстовете, оневиняващи ЦИК, че не съблюдава закона. Със същото болшинство комисията одобри и втория законопроект, предлагащ промени в Изборния кодекс, импортиран от депутати от „ Воля “, който планува въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции , тъй че всеки да може да следи изборите „ онлайн “ и смяна в съотношението на представителите на партиите в изборните комисии с концепцията парламентарнопредставените да вземат участие във всички комисии.
Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева недвусмислено съобщи пред депутатите от комисията, че е обективно невероятно да се реализира отдалечено електронно гласоподаване за евроизборите и се оправда с обстоятелството, че електронното гласоподаване следва да се обвърже с електронната идентификация . Електронната идентификация, както стана известно, се отсрочва по линия на други законодателни промени - през преходни и заключителни разпореждания на проектозакона за прекосяване и престояване на непознати съюзнически въоръжени сили на територията на България.
Алексиева изиска повече време и проби за машинното гласоподаване . По думите ѝ усложненията не са единствено от учредителен темперамент. Тя акцентира, че основното е гласовете да бъдат регистрирани тъкмо и уточни, че има компликации, свързани с организацията и провеждането на машинно гласоподаване в лечебни заведения, старешки домове, затвори, кораби под български байрак. Председателят на ЦИК съобщи, че институцията желае " Информационно обслужване " да бъде включено в Кодекса, както е включена печатницата на Българска народна банка, тъй като сдружението е придобило към този момент нужната експертиза и не е нужен конкурс.
Обратната теза застъпи Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който посочи, че по този метод цялостен цикъл се затваря на едно място - в " Информационно обслужване " - без социална поръчка, без конкуренция и бистрота. Идеята машинното гласоподаване да се реализира с български машини адмирира Йордан Цонев от Движение за права и свободи. " Не считам, че ще е скъпо. Имаме задоволително експерти. Освен това устройствата за машинното гласоподаване ще могат да дават и книжен вид и да бъдат осъществявани инспекции ", посочи още Цонев. Той изрече и причини срещу отдалеченото електронно гласоподаване: „ Самата Германия се е отказала. Няма по какъв начин да знаем кой подава глас, стоешком зад паролата „ Х “ в Истанбул, да вземем за пример.
Остри рецензии към ЦИК и ръководещите насочи в хода на полемиката Крум Зарков. Не оборвам Изборния кодекс, а упорствам да бъде спазван, изясни нападките си той. По отношение на машинното гласоподаване съм безапелационен, че ЦИК не съумяха да изпълнят отговорностите си, сложени им от закона и имам възприятието, че не се и пробват “, добави той.
Ако законопроектът на ГЕРБ бъде признат в пленарна зала, ще би трябвало да се пренапише за второ четене, предизвести шефът на дирекция „ Законодателна активност и право на Европейски Съюз “ Ива Митева. По думите ѝ - законопроектът се нуждае от съществено преправяне и изчистване на наредбите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР