Отониел, колумбийският крал, наричан „най-опасният наркотрафикант в света“, получава 45 години затвор в САЩ

...
В продължение на години човекът, известен като Отониел, се смяташе
Коментари Харесай

В продължение на години човекът, известен като Отониел, се смяташе за един от най-опасните наркобарони в света, неуловим бос на картел и паравоенна група с пролята в кръв власт над голяма част от Северна Колумбия.

Във вторник Дайро Антонио Усуга беше осъден на 45 години затвор в САЩ, след като каза, че поема отговорност за делата си .

„Извинявам се на правителствата на Съединените щати и на Колумбия и на жертвите на престъпленията, които извърших“, каза 51-годишният Усуга чрез съдебен преводач.

се призна за виновен през януари по високопоставени обвинения в трафик на наркотици, признавайки, че е ръководил контрабандата на тонове кокаин, заминаващ за САЩ, и признавайки, че "е имало много насилие с партизаните и престъпните групировки". САЩ се съгласиха да не искат доживотна присъда, за да го екстрадират от Колумбия.

Усуга и неговите адвокати се опитаха да го определят като продукт на неволите на родината му - човек, роден в отдалечена селска бедност, заобиколен от партизанска война, вербуван в нея на 16-годишна възраст и закален от десетилетия на загуба на приятели, съвойници и близки заради насилието.

„Тъй като съм роден в регион на голям конфликт, израснах в този конфликт “, каза той в съда, като посъветва младите хора „да не поемат по пътя, който аз съм поел“.

„Трябва да оставим въоръжените конфликти в миналото“, добави той.

Но американският окръжен съдия Дора Айризари, позовавайки се на собственото си детство в жилищен комплекс в Южен Бронкс, който според нея е бил поразен от търговия с наркотици и насилие, каза на краля, че средата не е извинение.

„Хората растат в тези общности, които имат волята и желанието, си проправят път от това“, каза тя, добавяйки, че Усуга е имал шансове „да напусне този живот – а вие не сте го направили.“

В продължение на десетилетия почти животът на всеки колумбиец е засегнат от многостранния конфликт в страната. Смесица от леви партизани, десни паравоенни групировки, наркотрафиканти и други банди престъпници се бориха за контрол над планинските части на страната.

Насилието отне живота на повече от 1 милион души , и остави още милиони принудително разселени, изчезнали и пострадали по друг начин, според данни от Отдела за жертвите на страната. Правителството се опита да подпише мирни споразумения с въоръжените групировки, но се бори да консолидира мира в сложен конфликт, вкоренен в бедността в селските райони и липсата на възможности.

Усуга се съюзи на места с леви и десни бойци и в крайна сметка се присъедини към клана на Персийския залив, известен като една от най-мощните и брутални сили на Колумбия. Той беше най-търсеният крал в Колумбия преди ареста му през 2021 г. и беше обвинен в САЩ от 2009 г. насам.

Кланът на Персийския залив, известен също като Гайтанистките сили за самоотбрана на Колумбия, има власт в район, богат на канали за контрабанда на наркотици, оръжия и мигранти. Похвалейки се с военно оръжие и хиляди членове, групата се бори с съперничещи банди, паравоенни групи и колумбийските власти. Тя финансира управлението си чрез налагане на "данъци" върху кокаина, произвеждан, съхраняван или транспортиран през нейна територия. (Като част от споразумението си за признаване на вината той се съгласи да загуби 216 милиона долара.)

„По време на военна работа бяха извършени убийства“, каза Усуга чрез съдебен преводач, когато се призна за виновен.

p>Усуга наредил убийства на предполагаеми врагове - един от които бил измъчван, погребан жив и обезглавен - и тероризирал обществото като цяло, казват прокурорите. Те казват, че кралят е наредил еднодневна „стачка“ „остани вкъщи или умри“, след като брат му е бил убит при полицейска атака, и е предложил награди за живота на полицаи и войници.

„ Щетите, които този човек на име Отониел е причинил на семейството ни, са непостижими“, пишат до съда роднини на убития полицай Милтън Елисер Флорес Арсила. Вдовицата на полицай Джон Гелбер Рохас Колменарес, убит през 2017 г., каза, че Усуга "отне шанса ми да остарея с любовта на живота си."

"Всичко, което искам, е справедливост за моя дъщеря, за себе си, за семейството на Джон, за приятелите му и в чест на моя съпруг, че смъртта му не остава ненаказана", написа тя. Имената на всички роднини бяха редактирани в съдебните документи.

Въпреки преследването, Усуга дълго избягваше залавянето, отчасти чрез ротация в мрежа от селски безопасни домове.

Най-накрая беше заловен в неговата скривалище в операция от 2021 г., включваща стотици войници. САЩ определиха награда от 5 милиона долара за главата му.

След ареста му, членове на клана в Персийския залив са направили опит за отравяне с цианид на потенциален свидетел срещу него и са се опитали да убият адвоката на свидетеля, според прокурорите.< /p>

„Отониел ръководи една от най-големите организации за трафик на кокаин в света, където ръководи износа на огромни количества кокаин към Съединените щати и нарежда безмилостната екзекуция на колумбийските правоприлагащи органи, военни служители и цивилни, “, каза главният прокурор Гарланд в изявление във вторник след произнасянето на присъдата.

Според Държавния департамент на САЩ кланът от Персийския залив „използва насилие и сплашване, за да контролира маршрутите за трафик на наркотици, лабораториите за обработка на кокаин, точките за отпътуване на моторни лодки и тайните писти за кацане.“

„Организацията работи в 13 от 32-те департамента на Колумбия, повечето от които са в северозападната част на страната“, каза Държавният департамент. „По време на война за територия със съперничеща престъпна организация за маршрути за трафик на наркотици, убийствата скочиха с 443% за две години.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР