Отново вандалско отношение към културно наследство в Пловдив. Керамично пано

...
Отново вандалско отношение към културно наследство в Пловдив. Керамично пано
Коментари Харесай

Мистерия! Покриха с боя монументална творба в Пловдив

Отново вандалско отношение към културно завещание в Пловдив. Керамично пано на Енчо Пиронков в пловдивски подлез бе замазано с багра. Скулпторът Иван Тотев е подал сигнал, откакто видял на място бригада, която поставя върху паното пластове фасадна мазилка. От районната администрация са безапелационни, че боядисването на подлеза не е тяхна самодейност, оповестява Българска национална телевизия. Паното на Енчо Пиронков е обект на вандалски нападения от дълго време.

„ Това пано като магнит привличаше графитаджиите, арт актьори ли са, елементарни вандали ли са, не знам. Но по някакъв метод всичко останало е имало моменти, в които е било недокоснато, това пано им работи като магнит “, изясни скулпторът Иван Тотев.

Тъкмо с цел да види положението на творбата, Иван Тотев е решил да влезе в подлеза до учебно заведение „ Пейо Яворов”. „ Обаче се натъкнах на бригада, която боядисва подлеза, виждате, всичко е боядисано “, изясни той.

Тази бригада не е поръчана от районната администрацията, безапелационен бе кметът на регион Северен Ральо Ралев.

„ Не, не сме ние. Нямаме пари в бюджета дори, с цел да го замажем. Аз съм назначил инспекция,към инспекцията нямаше никой, който да маже,затова не мога да ви отговоря кой го е мазал и по каква причина “, изясни Ральо Ралев, кмет на регион „ Северен” в Пловдив.

Пари за ремонт на този и още два подлеза са поискани предходната година. Скоро в общинския съвет бяха гласувани нужните 85 хиляди лв..

„ Средствата, като ги имаме за ремонта, ще предвидим и възобновяване на тези плочи “, сподели Ралев.

„ Една типично по енчопиронковски разточителна живопис. Върху керамични блокчета. И от горната страна дебело глазирани. Което даже с една пароструйка, а може би и с почистващ препарат, мисля,че няма да е съвсем никакъв проблем да бъде почистено “, уточни Тотев.

Това обаче няма да реши казуса, счита Иван Тотев. Графитните „ артисти” незабавно ще видят още веднъж предизвикателство да интерпретират върху монументалната творба. Затова, съгласно него, единственият вид за оцеляване на творбата е преместването ѝ на по-подходящо място.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР