Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини

...
Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини
Коментари Харесай

Изявление на премиера: Правителството ще гласува оставката на зам.-шеф на ДАНС след доклада

„ Отново би трябвало да обсъждаме по какъв начин ще гласуваме – с машини или единствено с хартия. На последните локални избори над 600 хиляди бюлетини бяха оповестени за недействителни. Затова след последните локални избори бяха въведени машини. Бюлетините от тях не могат да са недействителни “.

Това сподели в свое изказване в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„ Срокът за узаконяване на машини е през днешния ден в 17 часа следобяд. Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след отчет на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния избор. Машините сега са принтери. Може да се огледа какво са отпечатали “, уточни Денков.

Върховният административен съд ще се произнесе най-рано в понеделник, оповестиха от съда

„ Докладът на ДАНС е във формат, който не подхожда на законовите условия. Създава се усещането, че неналичието на секретност цели той да се популяризира “.

Министерският съвет ще гласоподава оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след отчета, разгласи Денков.

Според него ЦИК е заблудила обществото.

„ Всичко се прави в последния миг, с цел да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате учредения да преразгледате решението си и да позволите машинното гласоподаване. Министерство на вътрешните работи е готово да достави машините “, уточни той.

„ Ако напрежението сред сътрудниците продължи, няма смисъл от кабинет “, сподели още министър-председателят.

„ Ако министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е нарушил разпоредбите – тогава може да му се желае оставката. Ще бъде осъществена инспекция по отношение на зам.-министъра на електронното ръководство “, сподели още той.

Сагата към организацията на изборите в неделя стартира в петък по обяд след среща на ръководителите на част от парламентарните групи в Народното събрание. Пред тях ръководителят на Народното събрание е показал отчет на ДАНС по отношение на машините за гласоподаване.

Общинската изборна комисия в София позволи машинно гласоподаване

На локалните избори на 29 октомври и на възможните балотажи ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, реши централната изборна комисия. Текстът бе признат с 12 гласа " за " и 2 гласа " срещу ".

Срещу решението на ЦИК е импортирана тъжба във Върховния административен съд, само че той ще се произнесе най-рано в понеделник.

„ Съдът има тридневен период да се произнесе “, съобщи Никола Минчев

Пред постройката на ЦИК има митинг след решението да не се употребяват машини на идния локален избор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР