Отново стрелба по защитена птица – розов пеликан е бил

...
Отново стрелба по защитена птица – розов пеликан е бил
Коментари Харесай

Бракониери простреляха розов пеликан

Отново пукотевица по предпазена птица – розов пеликан е бил прострелян край Каспичан. Намерен е от инцидентни минувачи, а сега за него се грижат експерти.

Простреляният розов пеликан е открит инцидентно край Каспичан. Хората, които намират птицата в безпомощно положение, я транспортират до ветеринарна клиника в Нови пазар, а оттова я трансферират в Спасителния център диви животни „ Зелени Балкани ” в Стара Загора. По тялото ѝ няма забележими следи от пострадвания.

„ Установихме съществуването на две сачми от ловна пушка в лявото крило на птицата, където беше и счупването, което приказва за това, че повода е отстрел ”, изясни Христина Клисурова от избавителния център.

Птицата не може да лети, а рентгенография в Тракийския университет посочила, че е счупено лявото ѝ крило. На пеликана към този момент е направена интервенция и съгласно ветеринарите към този момент е по-добре.

В рамките на два месеца това е втори случай с прострелян пеликан и съгласно експертите не става въпрос за пукотевица по простъпка.

„ Това са предпазени типове, които няма по какъв начин да объркаш, тъй като нито един ловджийски обект не наподобява на пеликан. Освен това хората с ловно оръжие минават на образование и поставят изпит, след което изрично би трябвало да вършат разлика сред ловните и неловните обекти, уточни Клисурова пред БТВ.

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Шумен търси причинителя. Разследване стартира и шуменската прокуратура.

Глоба от 100 до 5000 лв. и затвор до 5 години е наказването за посягане върху предпазени типове. Лошото е, че причинителите се потвърждават мъчно. Затова и повечето  от делата не могат да бъдат доведени до дъно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР