Отново сме на дъното на ЕС. Ново проучване показва, че

...
Отново сме на дъното на ЕС. Ново проучване показва, че
Коментари Харесай

Отново сме на дъното на ЕС: Страната ни се топи светкавично, няма да имаме достатъчно работна ръка

Отново сме на дъното на Европейски Съюз. Ново изследване демонстрира, че страната ни се топи стремително. С този ритъм популацията в трудоспособна възраст сред 20 и 64 години у нас ще се стопи с една трета до 2050 година.

Именно по този индикатор страната ни е с най-лошата прогноза в целия Европейски съюз

Според последният отчет на компанията „ Алианц трейд “ главните аргументи са демографската рецесия и миграцията. Оказва се, че България е един от главните „ донори “ на работна ръка към други страни в Европейски Съюз. 50 на 100 от мигрантите към трудовия пазар в EС от началото на 21 век са пристигнали точно от България, Румъния и Полша. Поради тази причина прогнозата за стесняване на популацията в трудоспособна възраст и в Полша е за 26 на 100 до 2050 година, а за Румъния – с 22 на 100. Проблеми се чакат и в страни като Литва и Латвия.

Начинът да се спасим е възстановяване на изискванията на труд и увеличение на трудовите хонорари. Според отчета това би понижило бягството на работна ръка

Заради сериозните демографски проблеми на Стария континент специалистите чакат задълбочаване на дефицита на квалифицирана работна ръка. Проблеми ще има в съвсем всички страни в Европейски Съюз. В целия съюз до 2050 година приблизително популацията сред 20 и 64 години ще намалее с 20 на 100.

Те преглеждат няколко вероятни сюжета за противопоставяне на негативите в четирите най-големи стопански системи – Германия, Франция, Италия и Испания.

Анализът демонстрира, че нито една от четирите страни не може да откри стабилно решение, в случай че разчита единствено на приток на работна ръка извън. При подобен сюжет те ще се нуждаят от сред 100 000 и 500 000 мигранти на година. Конкретно в Германия биха били нужни по към 482 000 души, в Италия – 414 000, в Испания – 338 000, а във Франция – 115 000.

Ситуацията наподобява най-сложна в Германия

Там, даже увеличение на пенсионната възраст на 68 години и целенасочени старания за разширение на присъединяване на дамите и пенсионерите в трудовия пазар, изчисленията демонстрират, че ще търсят 200 000 мигранти годишно. Испания и Италия имат по-голям запас от население, което все още не е заето в трудовия пазар. При сполучливото му привличане и активиране там биха били нужни в допълнение надлежно към 89 000 и 131 000 мигранти годишно. Най-благоприятни са вероятностите във Франция. Там сходни ограничения биха били задоволителни за разрешаване на казуса даже без потребност от спомагателна работна мощ извън.

Експертите на „ Алианц трейд “ обаче акцентират, че привличането на мигранти ще бъде все по-труден развой. Това се дължи на задълбочаващата се демографска рецесия във от ден на ден страни в Европа. А сходни проблеми се появяват и в огромни стопански системи в Азия и Латинска Америка. Предвид обстоятелството, че само в Африка популацията на възраст сред 20 и 39 години не понижава,

битката за квалифицирана работна ръка на всички места по света ще става все по-конкурентна

В този неподходящ подтекст измежду вероятните ограничения и решения, които се показват в отчета, са и увеличение на действителните работни часове в някои европейски страни и възстановяване на интеграцията и квалификацията на мигрантите, в това число реализиране на по-висока степен на ангажираност на дамите измежду тях. Добрият образец за това е Швеция, където вероятностите за опазване на работната мощ и надлежно стабилността на стопанската система все още наподобяват най-оптимистични.

Източник: Българска телеграфна агенция
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР