Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни

...
Отново сигнали за лоши условия и недостатъчна грижа към болни
Коментари Харесай

Разследване на bTV: Отново сигнали за лоши условия и грижа за болни възрастни хора


Отново сигнали за неприятни условия и незадоволителна грижа към заболели възрастни хора. Този път става въпрос за приют в Пловдив.

Лицето и името на тази жена ще запазим в загадка, по нейно предпочитание. Преди няколко седмици й се постанова незабавно да откри лечебно заведение за майка си, която е с деменция. Настанява я в приют " Милосърдие " в Пловдив, където й дават обещание специфични медицински грижи.

„ Мястото е доста недружелюбно, още от вратата като влезеш мирише на урина. Самата шефка е много груба като държание. При подписването на контракта те предизвестяват незабавно, че пари не връщат “, изясни дамата.
Габриела Андреева

При всяко посещаване тя открива нередности, а за двуседмичния престой на майка си заплаща близо 1000 лв..

„ Освен това хигиената беше на много ниско равнище. За тези 2 седмица в никакъв случай не беше изкъпана и беше преоблечена единствено един път “, добави пострадалата.

Разглеждайки към този момент подписания контракт, тя остава шокирана.

„ Има уговорка в контракта, в която написа, че ако майка ми почине в приюта, аз съм задължена да употребявам тяхната траурна организация и нямам право на избор “, изясни дамата.

Срещаме се с юрист Людмил Рангелов, който е безапелационен, че сходни клаузи са оскъдни и в случай че се стигне до дело, те ще паднат в съда.

„ Не е нито законно, нито морално, опонира на положителните нрави и е корист със обстановката, в която се намират околните на този човек “, означи юрист Людмил Рангелов.
Адвокат Людмил Рангелов


Отиваме на място, с цел да беседваме с управлението на приюта. Не откриваме шефката, само че се свързваме с нея по телефона.

Настояваме и питаме за хигиената и изискванията в приюта.

„ Ако мирише ужасно съм учудена, не съм го чувала в никакъв случай, тъй като всички наши пациенти споделят какъв брой е чисто. Един обездвижен пациент, в термално положение, не може да се вкара в баня по никакъв метод “, споделя Теодора Пидромова.

- В договорите, които видях, имате закрепена траурна организация и хората нямат право на избор. Това законно ли е?

- Съгласувано е с РЗИ-Пловдив и договорът също се намира при тях.

По данни на Изпълнителна организация " Медицински контрол " приютът е регистриран в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ от април 2017 година, само че досега не са осъществявани инспекции от контролиращия орган.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР