Отново сигнали за източени карти и злоупотреби с лични данни.

...
Отново сигнали за източени карти и злоупотреби с лични данни.
Коментари Харесай

Измамниците стават все по-хитри! Пазете се от тази нова схема за източване на сметки

Отново сигнали за източени карти и злоупотреби с персонални данни. Този път измамниците употребяват платформи за онлайн търговия и подправен уебсайт на известна у нас спедиторска компания, оповестява bTV.

Преди дни Елвира Докузлиева пуска за обмен часовник в обществените мрежи. С нея се свързва потребителс прякор " Амина ".

„ Фалшив профил, само че в началото просто не се усетих. Винаги ревизирам по принцип хората, които ми пишат. Но не можах да намеря профила. Отдадох го на неприятна връзка с интернет “, сподели Елвира Докузлиева.

Потенциалният покупател упорства покупката да бъде със специфична куриерска услуга. Твърди, че по този начин е по-сигурно и изпраща линк на Елвира към подправен уебсайт. Тя не се усъмнява даже, когато въпросният уебсайт желае данните на банковата й карта.

" Поиска удостоверение на моите данни на картата, и аз ги вкарах. Излезна прозорец на моята банка. И в действителност видях по какъв начин от картата ми остават единствено осем лв.. Всъщност той ми източи парите и стартира да ми написа " какво става? Притеснявам се, за какво не получаваш парите? " И аз тогава написах " вие ми източихте сметката ". И той ми написа " свържете със спедиторската компания, има някаква неточност оттова “, показа тя.

Елвира няма пояснение по какъв начин се поддала на чара измамника и е попаднала в схемата. От картата й са източени 150 лв.. За специалистите по Кибер сигурност, сходни сигнали са всекидневие.

„ Тази скица е позната освен за кражба на кредитни карти, само че и за кражба на профили като концепцията е, че измамниците стартират да споделят с вас в сигурна среда като това може да е обществена мрежа, място за споделена търговия или някоя от огромните онлайн платформи “, сподели Ясен Танев, специалист по киберсигурност.

Анастасия Иванова е била пострадала на същата машинация през февруари тази година. От нейната сметка са изтеглени 275 лева

" Има заведено досъдебно произвеждане и в полицията, само че все пак ми се изясни, че парите не могат да бъдат върнати, макар че доколкото имам информация, тези пари са застраховани по някакъв метод и става въпрос в действителност за машинация ", сподели Анастасия Иванова друга пострадала на онлайн машинация.

Преди броени дни още веднъж подправен профил е опитал да я измами отново.

" Пише ми една дама, че желае да купи роклята посредством UPC. Като ми изпрати на електронната поща отново линк, който би трябвало да вървя след, с цел да ми преведе сумата. Но авансово аз би трябвало да платя някаква застраховка. 112лв, която ще ми бъде възобновена от куриера, когато пристигна да вземе стоката ", разкара Анастасия Иванова.

Този път Анастасия е по-внимателна и не се подлъгва.

„ Споменах, че ще отида да се съветвам в полицията защо тъкмо става въпрос и какво да направя и тя надлежно изчезна. Обеца на ухото и не съм се отказала да си желая парите от банката, не преставам да пиша тъжби ", сподели тя.

„ Малко евентуално е да бъде открит измамника, малко евентуално е да се върнат парите, тъй като действително вие сте приели това да платите и сте удостоверили желанието си да плащате, тъй като сте въвели всички данни. Когато някой ви изиска кредитна карта, знайте че ви я желае с цел да вземе пари от нея, а не с цел да ви зареди в нея “, предизвести Ясен Танев.

Спедиторската компания, с чието име и уебсайт е злоупотребено, знае за измамите. На формалния им уебсайт е оповестено и известие. „ Получихме сигнали за копия на формалния ни уебсайт, както и за известия от наше име в обществените мрежи и по имейл. В тях се желаят персонални данни, както и такива за банкова карта (номер на карта, наличност и CVV/CVC). Често приканват да отваряте и атачмънти. Всичко това е сигнал, че имейлът или уеб сайтът е подправен и не е обвързван с нас “, се споделя в позиция на компанията.

Експерти поучават потребителите да употребяват натрапен платеж, и предизвестяват, че вероятността да си получат назад откраднатите пари, е минимална./blitz.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР