Отново се заговори за българска следа при разследването на взрива

...
Отново се заговори за българска следа при разследването на взрива
Коментари Харесай

Полша намеси шест български паспорта в разследването за Северен поток

Отново се заприказва за българска диря при следствието на гърмежа на газопровода " Северен поток ".

Прокуратурата на Полша твърди, че на борда на яхтата " Андромеда " е имало шест души и те са били с български паспорти , оповестява " Ройтерс ".

Полското държавно обвиняване съобщи, че няма доказателства, че Полша е била употребена като център за саботажа на газопроводите " Северен поток ".

То отхвърли информацията, че групата, взривила газопроводите, може да е употребила Полша като своя оперативна база.

Освен това от прокуратурата показват, че няма директни доказателства, че 15-метровата яхта " Андромеда ", за която се подозира, че е била на мястото на детонацията, е взела участие в саботажа.
 Български паспорт открит при следствието за
Български паспорт открит при следствието за " Северен поток "

Документът е подправен, само че с доста добра направа

По-рано този месец " Уол стрийт джърнъл " заяви, че, че група саботьори е употребила Полша като своя база за повреждането на " Северен поток " в Балтийско море през септември.

" Твърдението, че Полша е била логистичен център за интервенцията по взривяването на " Северен поток " е изцяло погрешно и не е подкрепено от доказателствата от следствието ", акцентират от полската национална прокуратура.

Добавя се и че няма доказателства, че полски жители са взели участие във взривяването на газопроводите.
 Германия по петите на украинци за гърмежите на
Германия по петите на украинци за гърмежите на " Северен поток "

Полицията извърши обиски по отношение на разследването

Американското издание написа, че немските следователи са възстановили двуседмичното пътешестване на " Андромеда ". По информация на хора, осведомени с пътуването, екипажът от саботьори е сложил дълбоководни експлозиви на " Северен поток " 1, след което е насочил яхтата към Полша.

Полските прокурори обявиха, че " Андромеда " е отплавала за Полша от немския остров Рюген и е прекарала 12 часа на полско пристанище.

" Констатациите от следствието демонстрират, че по време на престоя на яхтата в полско пристанище на палубата ѝ не са били товарени движимости, а екипажът на яхтата е бил инспектиран от полската гранична защита ", показват от държавното обвиняване.

Още през март в. " Шпигел " заяви, че  използвани за наемане на яхтата, е български.
 WSJ: Германия търси следи за гърмежа на Северен поток в Полша
WSJ: Германия търси следи за гърмежа на Северен поток в Полша

Реконструиран е маршрута на яхтата, взела участие в саботажа на газопроводите

На 26 септември предходната година няколко необясними подводни " Северен поток 1 " и новоизградения " Северен поток 2 " , които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и съгласно двете страни. Все още обаче не е открито кой е причинителят. Двете страни и Германия проверяват случая.

Руското външно министерство упрекна и трите страни в съзнателно закъснение и в опит да прикрият кой стои зад офанзивата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР