Отново се повдига въпросът за политическото влияние в медиите Очаквано

...
Отново се повдига въпросът за политическото влияние в медиите Очаквано
Коментари Харесай

Разлом в „сглобката“ около спорната сделка на собственика на Nova по придобиването на “Булсатком“

Отново се повдига въпросът за политическото въздействие в медиите

Очаквано решение през днешния ден на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) провокира оживление на силите от „ сглобката “ и видимо напрежение в нея. Повод за него станаl от през вчерашния ден.

Според нея Комисия за защита на конкуренцията се чака да разгласи следващо противоречиво решение, което ще пренареди съществено телекомуникационния бранш в България.

Комисията има намерение да утвърди договорката на притежателя на " Виваком " United Group по придобиване на едноличен надзор върху сдружението на предприемача Спас Русев " Вива Корпорейт България ", притежаващо най-големия сателитен оператор у нас " Булсатком ", написа електронното издание.

Прави усещане извънредно късият период - към месец - за осъществяване на " изчерпателен " разбор на българския пазар на телекомуникационни телевизионни услуги, в случай, че на Комисия за защита на конкуренцията ѝ трябваха сред 5 и 9 месеца да оцени резултата от друга договорка на " Виваком " - тази за придобиването на районни кабелни и интернет оператори.

Ключовото несъгласие на главните съперници на " Виваком " у нас – А1 и " Йеттел ", против договорката е това, че придобивайки досегашния пазарен водач на платена телевизия " Булсатком ", United Group ще държи 60 на 100 от пазара на телекомуникационните и телевизионни услуги.

Документът, който ще бъде прегледан в четвъртък, и с който Mediapool разполагал, обаче, сочел, че Комисия за защита на конкуренцията ще позволи абсолютно придобиването. Това се базирало на изчисленията на антимонополния орган, че пазарният дял, който ще образува United Group, ще е 41 на 100 и няма да има господстващо състояние.

Очаква се това да бъде оспорено в съда.

Вчера в 18,30 ч. последва реакция на „ Продължаваме промяната “ след съвещание на Националния съвет на партията.

Ако е правилно, че на следващия ден Комисия за защита на конкуренцията ще утвърди без коментар договорката сред " Юнайтед Груп България " и „ Булсатком “, то не трябва да чакаме и ден повече за промяна в закона за Комисия за защита на конкуренцията и промяна на членовете на комисията. Подобно решение е не просто притеснително, то ще се отрази на хиляди българи и на пазара като цяло. Този вид решения са рискови ”, сподели Кирил Петков.

Любопитен миг е, че изказването стана дни откакто той бе заловен от журналистка на в столичен хотел. Сега обаче Петков на процедура се опълчва на неговия интерес.

Неофициално даже се разяснява, че срещата му с Русев може да е била капан за него.

Важен миг е, че United Group е измежду медийните колоси в България . Тя има Nova телевизия, вестник „ Телеграф “ и новинарски уеб сайтове с огромна читаемост.

Днес водачите на ГЕРБ и Движение за права и свободи в Народното събрание, надлежно, Бойко Борисов и Делян Пеевски направиха сбити мнения в Народното събрание. Смята се, че Комисия за защита на конкуренцията сега е под тяхното въздействие. Председател на антимонополния орган е близката до Бойко Борисов Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Борисов и Пеевски през днешния ден не поддържаха апела на Кирил Петков за незабавна промяна на членовете на Комисия за защита на конкуренцията, които са с от дълго време изтекли мандати.

Двамата показаха, че има и доста други сходни регулатори. С това те индиректно поддържаха реализирането на противоречивата договорка по придобиването на „ Булсатком “.

Междувременно, излезе и на United Group, с която бе разкритикувано изказването на Кирил Петков от през вчерашния ден. 

„ Шокирани сме от изказването, направено от господин Кирил Петков, по отношение на проблема „ Булсатком “. На 31 януари господин Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията във връзка тази договорка. Това е неприемлива интервенция от страна на политик в работата на самостоятелен административен орган ", оповестиха от компанията. 

Цялата обстановка повдига въпроса за политическото въздействие в медиите. 

Очаквайте детайлности

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР