“Отново съм тук (Here I am, Again) проследява опита на

...
“Отново съм тук (Here I am, Again) проследява опита на
Коментари Харесай

Филм за Боян Петров с голяма награда от фестивала в Тренто, Италия


“Отново съм тук ” (Here I am, Again) наблюдава опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, който се оказва и последният връх в кариерата на алпиниста. Именно там Боян изчезва и макар безпрецедентн ата избавителна акция , не е открит.

 Днес стана ясно, че “Отново съм тук ” (Here I am, Again) печели влиятелната “City of Bolzano ” Golden Gentian Prizeза Най-добър проучвателен и авантюристичен филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Това е най-старият интернационален кино фестивал, отдаден на планините, приключенията и проучванията. Той е основан през 1952 година.

Само месец откакто едвам оцелява след блъсване от кола, алпинистът и зоолог Боян Петров стартира своето следващо възобновяване и дълга подготовка, с цел да довърши мечтатата си – да качи всичките 14 осем-хилядника. Без спомагателен О2 и 3 пъти преборил рак, Боян към този момент е изкачил 10 от тях. Сега е ред на международния колос – Еверест. За тази цел, алпинистът започва своето странствуване, загрявайки с най-малкия измежду 8-хилядниците - “джуджето ” Шиша Пангма, номер 11 в неговия лист.

Неочакван поврат на ориста води до изгубването на Боян единствено на метри под върха, което води до невиждана междудържавна избавителна акция по въздух и земя сред Непал, Китай и България.

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов наблюдават възобновяване от злополуката и пътя на Боян Петров към заветнияЕверест. “Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който даже след тежкия случай не се отхвърли, а продължаваше да следва задачата, проекта и фантазиите си ”, споделя Поли Генчева. Тогава никой не си дава сметка, че това ще е последното нанагорнище на алпиниста. “И за секунда не съм се колебаела дали да продължим. Дълго време се лутахме в каква посока да поемем и това беше най-голямото ни креативно предизвикателство. А обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще създадем извънреден филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми претекст да приключим лентата “. Филмът, с изключение на за личността на Боян, е и за обединяването на няколкодържави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот.„ Решението филмът да започва алегорично от сърцето на Алпите от този хубав фестивал, и то тъкмо 3 години след събитията, персонално за мен беше вдъхновяващо, само че съм сигурна, че и самият Боян би се зарадвал на това “. -допълва Поли Генчева.

Премиерата на кино лентата в България ще бъде при започване на декември. “За нас това е доста повече от просто следващия филм- репортаж за Боян Петров. Това е филм за една българска легенда, за един от героите на новото ни време, който има и ще продължава да има своето справедливо място в сърцата ни, а имам вяра, и в сърцата на тези след нас! ”, приключва Поли Генчева.

 

„ Отново съм тук “ (Here I am, Again) екип :

Режисьор – Поли Генчева;

Продуцент – Поли Генчева/ ТАРА ТРИЙ ПИКЧЪРС;

Продуцент – Мартичка Божилова/ АГИТПРОП

Оператор – КрасимирАндонов

Сценарий – Поли Генчева /Нина Алтъпармакова;

Монтаж – Нина Алтъпармакова / Михаил Дервенски

Музика – Георги Стрезов

Звук и Аудио микс – Валерия Крачунова / Иван Андреев;

Постпродукция, Цветни корекции & Супервайзър – Тодор Г. Тодоров
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР