Отново редица сигнали за бомбени заплахи в училища в страната

...
Отново редица сигнали за бомбени заплахи в училища в страната
Коментари Харесай

Нови бомбени заплахи срещу училища в страната

Отново редица сигнали за бомбени закани в учебни заведения в страната и през днешния ден. До момента такива са получени в образователни заведения в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Добрич, Пловдив, Плевен, Ямбол и София. Дали занятията не престават вземат решение шефовете на съответните учебни заведения, получили имейлите.

Сигнали за взривни устройства са получени в общо 15 учебни заведения в град Стара Загора и в други обитаеми места в общината. Сред тях са Второ Основно учебно заведение (ОУ) " П. Р. Славейков ", Пето ОУ " Митьо Станев ", Шесто ОУ " Св. Никола ", Девето ОУ " Веселин Ханчев ", ОУ " Кольо Ганчев ", ОУ " Самара " и други.
 Българска телеграфна агенция
Това удостовери за Българска телеграфна агенция старши контрольор Михаил Михов, шеф на група " Оперативен център " към Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в регионалния град. Той уточни, че всички сигнали са отработени и образователните заведения са запечатани. 

Всички учебни заведения са съществени, съобщи заместник-кметът Надежда Чакърова. Тя уточни, че сега се организира среща с представители на Регионалното ръководство на образованието и Министерство на вътрешните работи, на която се разискват ограничения по отношение на получените сигнали. Всички възпитаници и личен състав в образователните заведения са евакуирани.

Имейли със заплашително наличие са изпратени тази заран и до 30 плевенски учебни заведения . Това заяви старши специалист Мариана Цветкова, представител на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи в Плевен.
 Българска телеграфна агенция
Вече трети ден не престават заканите за сложени взривни устройства в образователни заведения на територията на община Плевен.  Във вторник, когато започна поредицата от закани, имейли бяха получени в 34 учебни заведения, част от които прекъснаха за 24 часа образователния развой. 

Сигнал за бомба е получен и в столичното 22 СЕУ " Георги Стойков Раковски " по средата на третия образователен час. Учениците са евакуирани, а на място има екипи на полицията. Сред децата и учителите по коридорите е настанала суматоха.

В учебно заведение в столичния квартал " Враждебна " също има получено известие за бомба.
 Българска телеграфна агенция
Пет учебни заведения в Бургас затвориха порти поради бомбени закани, оповестиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. От сутринта досега заплашителни известия в електронните пощи са получили четиринайсет учебни заведения. Девет от тях не престават образователния развой в естествен темп по преценка на управленията им. Вчера седемнайсет учебни заведения в Бургас изтеглиха учениците си. 

Същата е обстановката и в Добрич

Еднакво по наличие известие със опасност е получено на електронните пощи на учебни заведения в Пловдив . Това оповестиха от пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града.
В част от образователните заведения е почнала евакуация по преценка на управленията. Предприемат се инспекции от страна на полицията.

В Регионално ръководство по образованието (РУО) - Пловдив за момента четири учебни заведения са съобщили, че са получили заплашителни имейли. Това сподели пред публицисти началникът на РУО Антоанета Пакова, която участва на евакуацията на едно от учебните заведения – СУ „ Паисий Хилендарски “. Сградата е евакуирана. Полицията прави инспекция.
 Българска телеграфна агенция
Осем учебни заведения в община Велико Търново са получили сигнали за бомбени закани. Със заповед на кмета на общината Даниел Панов днешният ден е разгласен за неучебен, оповестиха от пресцентъра на общинската администрация. В град Велико Търново имейл със опасност е получен в Основно учебно заведение “Бачо Киро “, там образователните занятия са прекъснати за целия ден, децата са евакуирани.

Директорите на главните учебни заведения в Дебелец, Килифарево, Самоводене, Церова Кория, Ресен, Водолей и Балван също са подали сигнал на телефон 112, че са получили заплашителни имейли. По информация на общината в тези учебни заведения образователният развой също е преустановен. В образователните заведения са изпратени полицейски екипи, които ревизират постройките. 

Десет ямболски учебни заведения получиха също заплашителни имейли. За осем от тях заканите са повторни след вчерашните. Полицейското наличие в региона на образователните заведения е засилено, заяви районният представител на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Татяна Павлова.

Зловредните имейли съдържат закани за живота и здравето на децата. Сигналите от учебните заведения са получени на телефон 112 сред 10:00 и 11:00 ч. през днешния ден, когато стотици деца трябваше да се завърнат в класните стаи. Заради сигнали за сложени бомби през вчерашния ден осем учебни заведения бяха евакуирани. Предстои шефовете да вземат решение ще има ли нови 24 часа без занятия или образователният развой ще продължи, показаха от полицията.

Девет от учебните заведения връщат още веднъж учениците вкъщи. Само в Основно учебно заведение " Христо Смирненски " образователните часове ще продължат. Заплашителните имейли са получили всички начални и съществени учебни заведения в града, както и едно приблизително учебно заведение, сподели началникът на Регионалното ръководство на образованието Стойко Стойков.

Продължава следствието на ГДБОП , което цели да откри къде се намира изпращачът.

Междувременно през вчерашния ден президентът Румен Радев съобщи, че серия от бомбени закани има освен в България, само че и в цяла Европа и Съединени американски щати. Органите на реда у нас, дружно с партньорските служби правят всичко допустимо да открият източниците на тези закани и да ги неутрализират, само че към момента няма действителни закани нито за просветителната система, нито за изборите. Това са хибридни офанзиви, без действителни закани, добави Радев. 

Също по този начин със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев се сътвори Междуведомствена работна група , която в период до 31 март ще създаде и изготви процедура за реагиране при опасност за потребление на неподготвено взривно устройство в обекти от сериозната инфраструктура, както и ще актуализира Националния проект за противопоставяне на тероризма.

Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че следствието е доста напреднало и скоро ще има безапелационни данни от кое място идват тези закани.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по случаите. Започнато е разследване за закононарушение срещу Републиката.  В хода му ще се събират доказателства за това дали вероятно известията с погрешни сигнали за заложени бомби в учебните заведения, са предадени за тероризъм.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР