Отново протести и арести в Скопие против против договора за

...
Отново протести и арести в Скопие против против договора за
Коментари Харесай

Ескалация на напрежение при протеста в Скопие

Отново митинги и арести в Скопие срещу против контракта за новото име на страната. По-рано през вчерашния ден беше подписан договорът сред Гърция и Македония за решение на разногласието за името.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Boris Grdanoski
Македонската полиция за битка с всеобщите вълнения употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да разпръсне белязан от принуждение митинг в Скопие срещу контракта с Гърция за новото име на страната.

Полицията се намесила, откакто някои от стачкуващите почнали да хвърля камъни и бутилки против чиновниците на реда, охраняващи Народното събрание. Няколко стачкуващи били задържани. В митингите взели участие неколкостотин души.

По-рано денем външните министри на Гърция и Македония подписаха историческо съглашение за новото име на някогашната югославска република, която към този момент ще се назовава Република Северна Македония, поставяйки завършек на близо 30-годишен спор. Документът би трябвало да бъде утвърден от парламентите на двете страни, а в Македония ще бъде проведен и референдум. Македонският президент заплашва да блокира договорката.
 Край на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония Край на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония
На гала на брега на Преспанското езеро двете страни подписаха контракт, с който одобряват името "Северна Македония " за всеобща приложимост. И гърци, и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР