Отново политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени

...
Отново политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени
Коментари Харесай

Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри

Отново политическо напрежение и замяна на обвинявания след поисканите смени на министри в кабинета от служебния министър председател. Димитър Главчев съобщи, че в случай че президентът не се съобрази с препоръчаните министерски промени, то отговорността поема точно президентът. Остри бяха рецензиите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов към президента и към предходните му служебни кабинети. Движение за права и свободи пък приканиха президентът да съблюдава Конституцията и да издаде указите за промените. Утре следва среща сред президент и министър председател.



На поканата за среща и диалог, отправена от президента, служебният министър председател Димитър Главчев отговори от Брюксел:

" Готов съм на разговор когато и да е с президента, какъвто съм провеждал и до в този момент. Отговорност за министрите, които предлагам е напълно моя. Както виждате всички бягат от отговорност - аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз върша - тогава различен поема отговорност. Очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите оферти, отговорността за това остава в него. "

Премиерът първо се обадил на Даниел Митов с покана да стане външен министър. После Митов се съветвал с Борисов.

Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ: " Получих цялостна поддръжка от господин Борисов. - Готов ли сте да поемете поста? - Аз съм подготвен. Ние умерено можем да излезем и да кажем: да, ГЕРБ носи отговорност сега за външната политика на страната. За президента Радев това ще е тест за неговата геополитическа и външнополитическа ориентировка. "



Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ: " Да, обади ми се Дани Митов - да приема ли? Викам, ма приеми. Ма въобще не ме интересува кой ще е външния министър. Видите ли, в случай че Дани Митов стане министър, била застрашена честността на изборите. Айде тогава президентът Радев да си спомни записа и на другото партийно заседание на Политическа партия за ала-бала с президента. Ала-бала толкоз ли са значими изборите в чужбина за тези хора? "



Лидерът на ГЕРБ се върна обратно във времето:

" Аз не мога даже да схвана президента Радев дали мисли, че имаме толкоз къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинетите на Радев. Цялото Българска социалистическа партия се изсипваше в неговото служебно правиелство. В следствие той правеше цели партии от служебното държавно управление. И желая да остане този министър да си носи Радев отговорност както за всичките други провали три години. Не желая въобще да нося ангажимент и не нося ангажимент като партия повече за това държавно управление. "



От образователния полигон в Ново село, където инспектира Многонационалната бойна група, президентът Румен Радев беше сбит:

" Нека оставим политиката отвън поделението. "

Движение за права и свободи акцентираха, че президентът би трябвало да се съобрази с Конституция за поисканата промяна на министри.

Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: " Нека държавните мъже бъдат на висотата на хората и да спрат с тези игрички: няма да подпиша за министрите. Другите - ще махнем шефа на Народното събрание. Добре. Няма да има министри, няма да има министър председател, няма да има началник на Народното събрание, на следващия ден може да няма президент. Какво се случва с страната?



Българска национална телевизия: Ако въпреки всичко откаже да подпише указа за промяна министри президентът, какъв е идващият ход?

Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: " Като откаже да подпише той към този момент си има външен министър и аграрни министър и би трябвало да почне да ги ръководи. "

Пеевски оцени и Митов:

" Убеден съм, че ще успее да резервира равна раздалеченост и ще има ясната устременост България, която би трябвало да има проатлантическата ни устременост. "

Според ПП-ДБ има вътрешни битки в служебния кабинет.

Даниел Лорер - народен представител от ПГ на ПП-ДБ: " Между ГЕРБ и ГЕРБ. В последна сметка служебния министър председател е някогашен човек на ГЕРБ. Председателя на ГЕРБ го предложи, заместник-председател от ГЕРБ външен министър. Той го предложи на президента, президента не е склонен. Сега май и ръководителя на ГЕРБ към този момент не е склонен заместник-председателя на ГЕРБ да бъде външен министър. "



И през днешния ден продължи разногласието кой дава отговор за служебния кабинет.

Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ: " Тези, които я направиха Конституцията, а те я направиха Христо Иванов и Делян Пеевски. И тогава доста хубави бяха всички, доста бяха дружно, доста се уважаваха, обичаха и по през целия ден работеха дружно. "

Даниел Лорер - народен представител от ПГ на ПП-ДБ: " Служебният кабинет не се избира от Народно събрание. Единственото нещо, което променихме в Конституцията беше българският президент да избира длъжностен министър председател всред парламентарно-избрани фигури. "

Кратък коментар пристигна и от Българска социалистическа партия.

Българска национална телевизия: Господин Борисов споделя, че в предходните служебни държавни управления на Румен Радев половината Българска социалистическа партия било там?

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: " Не ми е значим. "



фотоси: БГНЕС

Съгласие за промените ще се търси на следващия ден сред президент и министър председател на масата за договаряния.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР