Отново погнаха Васил Божков по делото за организираната престъпна група,

...
Отново погнаха Васил Божков по делото за организираната престъпна група,
Коментари Харесай

Отново погнаха Васил Божков по делото за ОПГ

Отново погнаха Васил Божков по делото за проведената незаконна група, занимавала се с убийства, рекет и изнасилвания, разбра " " от Георги Гатев - юрист на предприемача. Това бе доказано и от Софийската градска прокуратура.

" Движи се следствието против Божков за проведената незаконна група. Очаквам в околните седмици да има някакво развиване. Най-вероятно ще доуточняват обвиняванията против Божков. Като забележим какво ще създадат от прокуратурата, тогава ще мислим по какъв начин да действаме отсега нататък ", разяснява пред " България Днес " бранителят на хазартния необут и сподели нещо, което не бе известно към този миг - че е липсващ един от обвинените. Това не беше упоменато и от прокуратурата като една от аргументите да бъде спряно следствието през лятото.

" Действията бяха спрени на две учредения. Едното беше, както се знае, че Божков не си беше тук. Другата причина беше, че един обвинен в съучастничество с Божков, който беше вкаран в много напреднал етап на следствието, изчезна и не могат да го открият. Става въпрос за един случай в Плевен за рекет. Една измислена история, но както и да е! Знам, че този обвинен беше пуснат под огромна гаранция. Нещо от сорта на 50 хиляди лв., само че по друго дело, не това с Божков. Явил се на едно съвещание и след това липсващ. Доколкото знам, още няма диря от него. Това беше другата причина, с цел да спрат дейностите по следствието. Но ето Божков си е тук към този момент и макар че този обвинен се изпари, дейностите си не престават и нещата вървят ", споделя юрист Гатев.

Досега се знаеше единствено, че следствието е спряно на 19 юни, тъй като прокуратурата не съумя да получи правна помощ от Обединените арабски емирства, където се намираше Божков цели 3 години. Родните магистрати изпратиха две молби за интернационална правна помощ до Обединените арабски емирства, само че по този начин и не получиха отговор. Това бе формалното мнение за прекъсването на следствието, само че не щеш ли има и друга причина и тя по никакъв начин не е маловажна.

Божков има общо 20 обвинявания, разпределени в 4 каузи. Хазартният необут и компания бяха погнати преди над 3 години за присъединяване в проведена незаконна група. Маститият предприемач е апетитен за неин главатар. Според държавното обвиняване кримибандата на Божков се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 година до 2020 година По делото за проведена незаконна група Божков има няколко обвинявания - за началник на кримиорганизацията, за насила, за изнудване, за опит за рушвет на длъжностно лице, както и за подбуждане. Когато всичко започва, бе оповестено, че са изискани и досъдебни производства от други прокуратури, свързани с убийства и опити за такива, с цел да се ревизира дали има връзка с Божков и компания.

" Извършва се разбор на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна активност, както и случаи на осъществени изнасилвания ", споделиха през 2020 година от прокуратурата, само че резултати никой не вижда към този миг.

След тези 3 години прекарани в Дубай, Божков изненадващо реши да се завърне на родна почва. Щом кацна на летище София в края на август, предприемачът незабавно беше арестуван от полицията, a на идващия ден Софийският градски съд го остави за непрекъснато в ареста.

Софийският апелативен съд след това реши да го сложи под домакински арест по делото за
хазарта, а по делото за незаконната група той е под гаранция от половин милион лв..

Божков изтърпява домашния си арест в офиса на компанията си " Нове холдинг " в София, на улица " Московска ".

Не е предпазен очевидец

Бизнесменът Васил Божков сподели, че е предпазен очевидец по делото против някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова. Божков твърди, че е плащал такса " успокоение " в продължение на години.

" Два пъти по четири часа давах показания и по-късно ме направиха предпазен очевидец ", сподели намиращият се под домакински арест с електронна гривна за следене Божков.

Дни преди да разгласи, че е предпазен очевидец, Божков даде показания по отношение на изказванията си, че в продължение на години е бил изнудван и е предал 60 млн. лева в подкупи, с цел да получи защита върху хазартния си бизнес.

" Държавата се ръководи от мафия. Моят живот и животът на моите близки е мощно заплашен сега ", сподели Божков. Впоследствие прокуратурата назначи на него и на фамилията му защита, макар че има лични телохранители.

В последна сметка Софийската градска прокуратура изрично отхвърли Божков да е предпазен очевидец.

" Васил Божков не е бил, нито сега е предпазен очевидец ", безапелационни са от правната институция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР