Отново нарасна напрежението между Саудитска Арабия и САЩ, които в

...
Отново нарасна напрежението между Саудитска Арабия и САЩ, които в
Коментари Харесай

Напрежението между Саудитска Арабия и САЩ отново расте

Отново набъбна напрежението сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати, които в четвъртък предходната седмица си размениха изключително остри реплики по отношение на добива на нефт и въобще с държанието на Рияд по отношение на Москва, написа Българска телеграфна агенция.
Саудитците отвърнаха в официално съобщение - както рядко вършат - на рецензиите на Съединени американски щати, които ги упрекват, че са унищожили добива на " черно злато " в полза на съветския президент Владимир Путин.
" Саудитска Арабия видя изказванията (...), съгласно които решението значи, че кралството взема страна в интернационалните спорове и е политически ориентирано против Съединени американски щати ", съобщи в официално съобщение саудитското министерство на външните работи.
Рияд съобщи, че " напълно отхвърля " американските обвинявания, и увери, че решенията на картела на експортьорите на недопечен нефт " се базират само на стопански съображения ".
ОПЕК+ - тринайсетте членки на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), в която господства Саудитска Арабия, и десетте й партньорки отпред с Русия взеха решение предходната седмица да понижат квотите си за рандеман на суровината.

" Цялостното отменяне "
Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент предизвести, че това решение ще има " последствия ", които може внезапно да вдигне цените. Съответно да изпълни кесията на Русия, която се нуждае от петролните си приходи, с цел да финансира войната си в Украйна.
Рияд от своя страна съобщи, че Съединени американски щати са го " посъветвали " да отсрочи с един месец решението на ОПЕК+, което също би могло да увеличи отново цените на бензина и по този начин да провокира неодобрение у американските гласоподаватели.
Саудитска Арабия твърди, че Белият дом е изискал от нея да изчака, до момента в който минат междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати, планувани за 8 ноември и са решаващи за остатъка от мандата на Джо Байдън.
Вашингтон отговори на саудитското официално съобщение бързо и доста остро.
Саудитска Арабия " може да се пробва да манипулира и да отвлича вниманието, само че обстоятелствата са елементарни ", упрекна я в четвъртък Белият дом.

" Погрешната тенденция "
" През последните седмици саудитците ни дадоха да разберем - в частни диалози и обществено, че считат да съкратят производството на нефт, осъзнавайки, че това ще усили приходите на Русия и ще понижи резултата от глобите. Това е неверната посока ", съобщи Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност.
" Те елементарно биха могли да изчакат идващото съвещание на ОПЕК, с цел да видят по какъв начин ще се развият нещата ", добави той.
" Други страни от ОПЕК импровизирано показаха пред нас, че също са срещу саудитското решение, само че са се почувствали принудени да поддържат " тактиката на Рияд, насочи ново обвиняване Кърби.
Вашингтон " ще продължи да следи всички сигнали за позицията (на Рияд) що се отнася до възможен отговор на съветската експанзия " против Украйна, сподели той.
Джо Байдън към този момент увери, че " ще преоцени " отдавнашните към този момент стратегически връзки сред двете страни, почиващи на един елементарен принцип: Саудитска Арабия " напоява " петролния пазар, а в подмяна Съединени американски щати подсигуряват сигурността й, по-специално посредством огромни оръжейни продажби.
През юли американският президент посети Саудитска Арабия, с цел да препотвърди този принцип - по тази причина Белият дом претърпя решението на ОПЕК+ като дипломатическо огорчение.
Тази аудиенция - и фамозният към този момент привет: докосване на юмруци с принца престолонаследник Мохамед бин Салман - несъмнено се обрисува като все по-скъпоструваща в политически проект за 79-годишния демократ, който по време на акцията си се бе заканил да трансформира Саудитска Арабия в страна " парий " поради убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Мнозина демократи в Конгреса в този момент упорстват огромните продажби на оръжия за Саудитска Арабия да бъдат замразени. Белият дом обаче към момента не е прецизирал какви ще са " последствията ", упоменати от Джо Байдън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР