Отново напрежение между Армения и Азербайджан и сражения в оспорваната

...
Отново напрежение между Армения и Азербайджан и сражения в оспорваната
Коментари Харесай

Нагорни Карабах: Ереван съобщи за 49 убити арменски войници

Отново напрежение сред Армения и Азербайджан и сражения в оспорваната област в Южен Кавказ - Нагорни Карабах.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви за 49 убити арменски бойци. Баку също призна за загуби, без да посочи броя им. Франция разгласи, че ще сезира Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Според Ереван азербайджански сили, подкрепени от артилерия, дронове и едрокалибрени оръжия, са се пробвали да навлязат на арменска територия. Азербайджанското министерство на защитата твърди, че боевете са били провокирани от огромен арменски опит за бойкот. Армения отхвърли.

" Азербайджан се пробва да твърди, че тези дейности са в отговор на провокации от арменска страна. Но ние изрично заявяваме, че такава информация е безусловно погрешна и няма нищо общо с действителността ", съобщи Никол Пашинян, министър-председател на Армения.

Азербайджан и Армения са в спор от десетилетия за региона Нагорни Карабах, която е част от Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения.

След десетилетия на невъзможност Баку си възвърна огромни елементи от Нагорни Карабах във военна акция през 2020 година, принуждавайки Ереван да направи огромни териториални отстъпки.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР