Отново намериха пестициди в биодомати. От Агенцията по храните заявиха,

...
Отново намериха пестициди в биодомати. От Агенцията по храните заявиха,
Коментари Харесай

Намериха пестициди в биодомати, внесени от Гърция в България

Отново откриха пестициди в биодомати. От Агенцията по храните обявиха, че от друга партида на същите домати също е открито съществуване на химикал. Кремена Стоева от БАБХ разясни, че са открити 4 нови пестицида, което прави общо 9 веществата, открити в доматите, написа Флагман.бг.

Дори количествата при второто проучване са много по-големи, въпреки и възможни и безвредни, разясниха от организацията. При биопродуктите не би трябвало да има никакви пестициди, тъй като и цената за качеството им е 8 лева за кг. Логото върху етикета би трябвало да подсигурява успокоение за потребителя. В 10-годишната процедура на тази лаборатория са хващани разнообразни злоупотреби под етикет БИО. Резултатите са безапелационни - 6 от продуктите са чисти, само че в биодоматите, които костват 8 лв. за кг, се откриват следи от 5 пестицида.

Произходът на доматите е Гърция, само че зад етикета стои българска компания и българска компания за сертификация. От Агенцията по храните обявиха, че Министерството на земеделието ще направи нужните инспекции и възможни наказания на производителя. Фирмите, които са сертифицирали и опаковали продукта, нарекоха случая казус в тяхната процедура. Не отхвърлиха съществуването на пестициди, само че бяха безапелационни, че следствието ще покаже къде е грешката. Те са иззели и проби, които са дадени на частна сертифицирана лаборатория Има си избрани практики, които би трябвало да бъдат приложени и това се следи и анализът за непозволени субстанции е спомагателна гаранция.

Наистина има пестициди, които са открити в тези домати – 9 са, количествата, в които се намират, не са толкоз високи, само че е реалност, че ги има. Ние сме задължени да вършим годишен надзор, ревизия на предприятия, стопанства, където става производството, преработката и търговията, всички стадии подлежат на сертификацията.

В случая става дума за импортирана продукция, вътрешнообщностна доставка. Става дума за това, че тя към този момент идва със документ, т.е. вътрешна компания е издала документ “, съобщи Красимир Кунчев - изпълнителен шеф на " Балкан биосерт ". Ако се потвърди и те не са био, ще се наложи десертификация на тази партида,добави той.

Внесеното количество е 518 кг, което е и изкупено, съобщи Росица Телкеджийска - началник произвеждане и продажби в " ТЕЛ-СИ " ЕООД. У нас тези компании имат 7 продукта на пазара и в един е открито нарушаване. Те подсигуряваха, че сходно нещо няма да се случи, а в персоналната им продукция при проучванията не са открити никакви субстанции, които да нарушават условията за биологична продукция. "

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продъл
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР