Отново е Коледа, а традицията повелява близки и роднини да

...
Отново е Коледа, а традицията повелява близки и роднини да
Коментари Харесай

Гастроентеролог: Избягвайте комбинацията на месо с тежки въглехидрати

Отново е Коледа, а традицията повелява близки и родственици да се съберат на тежки трапези. Често обаче се стига до корист с храни и питиета, което може да вгорчи празниците на всеки, който не внимава с порциите. Щурите купони или пък " залежаването “ с часове пред тв приемниците водят до редица неприятни признаци, като се стартира от по-леките – киселини, тежест, отичане, газове, разстройства и се стигне до гадене, повръщане, повишение на артериалното налягане, хранителни интоксикации, хипертонични рецесии, алергични реакции, тежък махмурлук и други.

Начинът, по който човек се храни, е отражение на неговото отношение към личното му тяло. По празниците значима роля играе волята, с цел да не се стига до преяждане и по-сериозни последствия, разяснява майор доктор Даниела Томова, част от екипа на Клиника по гастроентерология на ВМА.

Особено рискови са изобилните трапези за хората, спазвали 40-дневния коледен пост. Съветите на експерта са преходът към всекидневно уравновесено хранене да бъде равномерен, а не още в първия ден след постите да се одобряват големи количества скотски артикули, тъй като това неизбежно крие опасности за храносмилателната система.

Изкушенията са доста, само че приемът на храна би трябвало да бъде постоянно и в дребни количества. Ако се " отпуснем “, може да се стигне до дискомфорт в стомашната област, да се обострят болести като гастрит, колит и други. Възможно е да се стигне и до отичане на корема, нараснало количество газове, изключително от консумация на варивата, акцентира доктор Томова.

По думите й, храната от скотски генезис не е нездравословна, нездравословно би могло да бъде количеството й. Всичко, което е в естествени количества, е потребно. Като обикновено количество за яйцата, да вземем за пример, се дефинира не повече от две яйца дневно. С нараснало внимание би трябвало да бъдем и към използването на алкохол. В никакъв случай не трябва да се смесват разнообразни типове питиета, тъй като това може да провокира гадене, повръщане, самозабравяне, даже и припадане, акцентира експертът.

Всичко би трябвало да е уравновесено, би трябвало да се употребяват и мазнини, и белтъчини, и въглехидрати в избрани съотношения. Преяждането и несъразмерната приложимост на алкохол са рискови за всевъзможен вид хора. Най-големи странични резултати обаче има върху хората с наднормено тегло и с чернодробни проблеми, разяснява доктор Томова.

Преяждането може да аргументи обостряне на гастрит, панкреатит, колит.

За да нямаме никакви проблеми, храната, която се поема, би трябвало да е в лимитирани количества, да се приема с повече течности, само че не алкохол, а вода, да не е люта и мазна. Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим.

Яжте единствено в случай че сте гладни. Хубаво е в едно хранене да не се смесват месо и млечни артикули, избягвайте комбинацията на месо с така наречен тежки въглехидрати като картофи, ориз и фасул, поучава още доктор Даниела Томова посъветва да консумираме в умерени количества алкохол и здравословна храна, само че в дребни количества и по-начесто.

А след празник с обилие от вкусна храна при най-малкия симптом на преяждане излезте на открито. Разходката на пресен въздух оказва помощ доста в такива обстановки. В никакъв случай не прибягвайте до по-сериозни натоварвания, внезапни придвижвания, кланяния, скокове, поучава още гастроентерологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР