Отново е 15 септември – началото на новата учебна година!

...
Отново е 15 септември – началото на новата учебна година!
Коментари Харесай

Ирена Анастасова към учениците: Вие сте смисълът на нашите усилия и нашата мисъл за бъдещето на България


„ Отново е 15 септември – началото на новата образователна година! Ден ярък и щастлив, ден на повтарящото се ново начало, ден на усмивки и терзания. По традиция, в този ден, ще се произнесат доста благи и красиви думи, само че чувството за проблемите в образованието остава. “ Това съобщи лидерът на листата на “БСП за България “ в Монтана и ръководител на Комисията по образованието и науката в 47-то Народно заседание Ирена Анастасова в навечерието на първия образователен ден.
По думите ѝ учебното заведение продължава да възпроизвежда обществено неравноправие по виновност на страната: вследствие на бедността; вследствие на неефективни мерки; вследствие на растяща диференциация на учебните заведения. „ Вече приказваме не просто за достъп до обучение, а за достъп до качествено обучение за всяко българско дете и това е най-тежкия проблем за просветителната ни система “, счита социалистът. Според Анастасова в последните години заплатите на учителите се усилват, само че това не трансформира обстоятелството, че нарастването е трябвало да се случи доста преди този момент.
„ Отпускат се средства за поправки, само че още доста български учебни заведения са с материална среда, която е надалеч от актуалните условия. Има средства за квалификацията на учителите, само че в доста случаи нейното качество е подозрително. Административната тежест върху учителите и управленията на учебните заведения не понижава. Българското учебно заведение и българският преподавател не престават да се товарят с несвойствени функционалности “, сподели още Анастасова.
Според претендента за депутат са нужни промени в ЗПУО, тъй като множеството от направените такива – по-скоро легитимират дейностите на МОН, в сравнение с да оказват помощ на практиката в учебните заведения. „ Сериозни промени са нужни в активността на институциите, виновни за обсега само че децата в учебно заведение, тъй като не може тази отговорност да е единствено на учебното заведение “, добави тя.
В навечерието на първия образователен ден Ирена Анастасова се обърна към учениците с думите: „ Вие сте смисълът на нашите старания и вие сте нашата мисъл за бъдещето на България! Бъдете здрави и упорити! Нека всеки от вас работи безрезервно и дружно със своите учители да постигате отлични резултати в образователната подготовка! Помнете, че пътят към знанието не е лек, само че единствено посредством него се реализира разцвет и независимост “, заключи тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР