Отново добри новини за българския алпинизъм! Иван Томов е изкачил

...
Отново добри новини за българския алпинизъм! Иван Томов е изкачил
Коментари Харесай

Русенецът Иван Томов изкачи връх Манаслу

Отново положителни вести за българския алпинизъм! Иван Томов е изкачил осмият по височина връх в света - Манаслу (8163 м). Това заяви самият планинар на профила си във Facebook, представен от вестник " Сега ".

" И по този начин. Манаслу. Стартирах тази нощ в 1:30 и се качих в 6:05 от лагер 4 (7440 м), и си слязох в базов лагер (5000 м.) в 13 часа. Изкачих се на 13-ия ден след идването в БЛ (б.р. - базовия лагер), прекарвайки 6 нощи в планината и 7 в базов.Това е сухата статистика ", написа Томов.

Той прибавя: " Тези 13 дни не могат да бъдат наречени височинен алпинизъм, а по скоро височиненн трекинг. Платихме си по $250 за всички въжета до самия връх. Тук е по този начин, в случай че искаш в действителност да се занимаваш с височинен алпинизъм, хващаш си крепък сътрудник и вършиме премиера с напълно ваш инвентар.

За останалите клиенти се прави търг преди началото на сезона в Непал и тази година " 7 Summits " го завоюва, и надлежно всички останали компании заплащат на тях за всички въжета и стълби по трасето ".

Манаслу е вторият осемхилядник на Томов. През 2014 година той бе в екип с Боян Петров и двамата изкачиха Броуд Пик (8047 м.) Самият Петров сега също е в Хималаите и чака положително време, с цел да направи втория си опит на Даулагири (8167 м), който би бил неговият 10-и осемхилядник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР