Относно енергетиката България е изправена пред огромен проблем, който изисква

...
Относно енергетиката България е изправена пред огромен проблем, който изисква
Коментари Харесай

Румен Радев поиска строг контрол и наказание за виновните за безконтролното горене на отпадъци

Относно енергетиката България е изправена пред голям проблем, който изисква рисково решение. Това сподели президентът Румен Радев в отговор на въпрос от аудиторията в Лесотехническия университет, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".
" Аз упорствам от години да има Национална енергийна тактика с непосредствен небосвод 2030 година и отдалечен - 2050 година Такава към момента няма. И за това има провали и рецесии в енергетиката. Да си представим какво ще се случи, в случай че закрием въглищните централи, които са базова мощ. Дават 40%, зимно време до 60% сила от страната. От къде ще компенсиране, приказвам от базова мощ ", акцентира той.
" Ние изрично би трябвало да вземем решение. То е в обсега на българското държавно управление. Зелената договорка от ден на ден ще ми притиска да закриване въглищните централи. Това е реалност. Дали ще ги пренастройваме да минат на природен газ, би трябвало да го реши държавното управление. Това е въпрос на съществени разбори. Ако не го създадем, докога ще издържим? Защо до момента ние не се включихме в стратегиите за потенциал ", акцентира пред студентите през днешния ден президентът Румен Радев.
" Трябваше от дълго време да сме се присъединили в стратегиите за въглищни страни в преход. Не сме . Други страни употребяват сериозна помощ. Най-важното е, че трябваше да сме се присъединили в Европейски стратегии за научни проучвания и практикоприложни разработки в региона на зелената сила. За да можем да развиваме просвета ", сподели той и добави: " Няма за по кое време да чакаме. Аз чакам доста по-енергични дейности от държавното управление ".
Изказването на президента Радев идва ден откакто Кирил Домусчиев прикани да се проверява енергийната мафия в България, а по-късно заприказва за финансирането на въглищните централи. Пак във вторник Христо Ковачки беше безапелационен, че въглищата ще изчезнат от енергийния пазар в Европа и че би трябвало да се мине към по-екологичен вид – природен газ и различни горива, като биомаса и RDF. Същевременно предприемачът беше безапелационен и, че в случай че желаеме да имаме ток, би трябвало да опазим Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " непременно. Ковачки отхвърли и да има отношение към бизнеса с горене на боклуци, като дефинира за " митове " изказванията, че доста се печели от тази активност. Не стихва и абсурдът с италианския отпадък у нас.
" Кой е виновен за това, че необмислено се внасят боклуци без никакъв надзор? " , попита Румен Радев.
„ Трябва да има надзор върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че друг за който сме си мислили. Горят се нездравословни боклуци. Безогледно се внасят без никакъв надзор. От там би трябвало да стартираме. Кой е виновен за това, за какво са го проспали служби, институции, виновни фактори, кой е имаш интерес. Заради замогване то на една шепа предприемачи, страдат всички останали българи. Това е безусловно неприемливо. Това е пробив в метода на ръководство на страната. Това е политическия аспект ", акцентира Радев.
" Ние би трябвало да горим нашите лични отпадъци, а не да вкараме извън. В никакъв случай. Ако ги горим, би трябвало да има всички нужни филтри и съоръжения по този начин, че да бъде безвредно ", сподели още той и изиска по -строг надзор при изгарянето на боклуци.
Според президента това, което се случва в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " , явно вреди на здравето на хората.
 
" Всяка една промишленост, всяко едно произвеждане би трябвало първо да дава отговор на едно главно условие – да бъде в полза на хората и да не вреди на здравето им. Това, което става в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ”, явно вреди на хората. Горят се нездравословни боклуци. Безогледно са внасяни отпадъци без никакъв надзор. От там би трябвало да стартираме. Кой е виновен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции, виновни фактори.Трябва да горим нашите лични отпадъци, а не да вкарваме извън. В никакъв случай ”, сподели Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР