Относително мнозинство от украинците (39,2%) смятат, че приемането на исканията

...
Относително мнозинство от украинците (39,2%) смятат, че приемането на исканията
Коментари Харесай

Украинците се боят от руска инвазия

Относително болшинство от украинците (39,2%) считат, че приемането на настояванията на съветския президент Владимир Путин да не се приема Украйна в НАТО ще отслаби сигурността на страната им, защото единствено ще разпали агресивността на съветския държавен глава към Украйна, съгласно изследване на Киевския интернационален институт по социология (КМИС), извършено на 13-16 декември, написа украинският вестник “Капитал “.

В същото време 29,7% от интервюираните считат, че приемането на сходно условие ще усъвършенства сигурността на Украйна, тъй като ще отслаби агресивността на Путин към страната, а други 31,1% от интервюираните не са взели решение за мнението си.

49,2% от интервюираните считат за действителна опасността от нахлуването на Русия на територията на Украйна. 41,4% от интервюираните обаче не чакат инвазия. 57,8% от интервюираните считат, че дипломатическите и отбранителни старания на управляващите за попречване на нахлуването в Руската федерация са незадоволителни, а 27,1% ги считат за задоволителни.

В случай на референдум преобладаващото болшинство от респондентите биха подкрепили присъединението на Украйна както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО. В случай на референдум за присъединението на Украйна към НАТО 59,2% от всички интервюирани биха дали своят вот за присъединение към Алианса, 28,1% срещу. В случай на референдум за присъединение към Европейски Съюз 67,1% от всички интервюирани биха дали своят вот за, 21,6% - срещу. Останалите респонденти не биха дали своят вот или не са решили.

В същото време КМИС отбелязва, че като предписание тези категории респонденти вследствие на това не вземат участие в референдуми. Така от тези, които биха взели участие в референдума, 67,8% биха подкрепили присъединението на Украйна към НАТО, 75,7% - към Европейски Съюз.

Преобладаващото болшинство от жителите на западната и централната част на Украйна поддържат както участието в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО. На юг и изток поддръжката за евроатлантическата интеграция е по-ниска. В случай на присъединение към Европейски Съюз обаче болшинството от популацията на южните и източните региони на референдума би подкрепило сходно решение, а при положение на присъединение към НАТО гласовете „ за “ и „ срещу “ биха били разграничени по равно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР