Отношенията на президента Доналд Тръмп с Еманюел Макрон имаха неловък

...
Отношенията на президента Доналд Тръмп с Еманюел Макрон имаха неловък
Коментари Харесай

Тръмп и Макрон може и да не се окажат странна двойка

Отношенията на президента Доналд Тръмп с Еманюел Макрон имаха несръчен старт, когато си стиснаха ръцете с каменни изражения на лицата на срещата на върха в Брюксел. Малко по-късно френският президент смъмри водача на Съединени американски щати за позицията му по климатичните промени.

На пръв взор двамата имат прекомерно малко общи неща между тях. 71-годишният Тръмп е антиглобалист, определен поради обещанието му " да направи Америка още веднъж велика ", и е непредсказуем във външната си политика. 39-годишният Макрон пък е разгорещен труженик за европейска интеграция, с над 30 години по-млад, и който вижда себе си като почтен медиатор в интернационалните каузи.

С визитата си в Париж тази седмица Тръмп ще означи 100-годишнината от влизането на Съединени американски щати в Първата международна война на страната на Франция и Англия. Тя идва след мъчителните диалози по въпросите на търговията и климатичните промени, които опълчиха Тръмп на водачите на най-големите международни стопански системи на съмита на Г-20 предишния уикенд.

В Париж Тръмп ще търси допирни точки за дипломатически и военни старания. И той, и Макрон имат общ политически интерес да търсят единодушие, и двамата имат корпоративни корени, което може добре да хастари техните връзки. Тръмп има потребност от другар оттатък океана. Предпочитанието му към по едностранна, пазарлъшка народна власт отблъсква обичайните съдружници в Европа и слага американския президент в състояние да наподобява изолиран измежду международните водачи.

" Понякога Тръмп взема решения, които ние не харесваме, като да вземем за пример по климата, само че ние можем да преодолеем това по два метода: можем да кажем " Няма да беседваме с тебе, или можем да ти предложим помощ, с цел да те върнем в нашия кръг ", сподели представителят на френското държавно управление Кристоф Кастанер по френския новинарски тв канал LCI. " Макрон алегорично протяга към Тръмп другарска ръка ", добави той.

Политически новобранци

Тръмп и Макрон са политически новобранци. Американецът е магнат, занимаващ се с недвижими парцели, френският му сътрудник е някогашен капиталов банкер. И двамата обичат положителните покупко-продажби, стремят се към осезаеми резултати, а не са в плен на гръмки упоритости, и имат усет към показност. И Тръмп, като Макрон, ще търси допирни точки. Завръщайки се от срещата на Г-20 в Хамбург, шефът на Националния стопански съвет при Белия дом Гари Кон сподели, че Тръмп и Макрон имат " чудесни " връзки. " Знаете ли, Макрон и президентът имат известни разлики по това по какъв начин да се стигне до крайната цел, само че мисля, че крайната цел е една и съща ", сподели Кон.

Тръмп разгласи през юни, че Съединени американски щати ще се изтеглят от основното съглашение за битка с климатичните промени, реализирано в Париж през 2015 година В оспорвани договаряния (по време на съмита) в Германия Макрон се опита да смекчи " езика " на Съединени американски щати по политиката за климата. Кон пък се опита да разсее изказванията за напрежение (между Тръмп и) Макрон по въпросите на климата. Той сподели, че чака срещи в Париж по военни въпроси и по сигурността, както и " дълга среща сред двамата на четири очи ".


© Pool, Reuters

След като трансформираха политическите пейзажи в своите страни, двамата в този момент имат някои общи цели. Те оповестиха за свои цели разгрома на " Ислямска страна " и битката с световния тероризъм. Не е ясно дали двамата водачи ще разискват щекотливи въпроси като политиката по отношение на Иран, въвеждането на американски мита върху стоманата, и новите антируски наказания, въведени от американския Конгрес, които могат да провалят плана за газопровод на стойност 9,5 милиарда евро, в който френската компания Engie SA има дял.

Съединени американски щати и Франция са на разнообразни позиции по отношение на Иран. При визитата си в Саудитска Арабия през май Тръмп уточни Иран като основен източник на финансиране и поддръжка за екстремистки групи. По време на американската кандидат-президентска акция той заплаши да анулира интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, като го назова " най-лошото съглашение, постигано в миналото ".

Засега Тръмп се въздържа от очистване на едно съглашение, което разрешава на френски компании, в това число производителя на самолети Airbus SE,петролния колос Total SA и автомобилните производители Peugeot SA и Renault SA да подпишат първични покупко-продажби.

Печеливша обстановка и за двамата

Точно както Макрон поласка съветския президент Владимир Путин, посрещайки го в обилния Версайски замък на някогашните френски монарси, Тръмп ще се наслаждения на церемонията за Деня на Бастилията в четвъртък, изпълнена със зрелищност и военна пищност. В парада по " Шанз-Елизе " ще маршируват и американски бойци.

За Макрон - най-младия френски водач след Наполеон преди два века, това е опция да употребява " мека " дипломация за да завоюва доверието на Тръмп и да се опита да въздейства върху американската външна политика във време, когато съгласно европейски дипломати на Вашингтон му липсва посока. " Това посещаване е печелившо и за двамата, - сподели един френски посланик. - Към Тръмп не се насочат искания и той се къпе в искра, на който се радва. Към Макрон не се насочат искания и той получава безпроблемна фотография с водача на " свободния свят ".

Макрон е угрижен да не би Тръмп да се почувства притиснат в ъгъла, споделиха френски дипломати. Той дори усеща опция да промени американското мислене и да издигне ролята на Франция - нуклеарна мощ и непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - в световните каузи, по-конкретно що се отнася до Сирия и Близкия изток, прибавиха те.

Франция е вторият по размера на приноса си участник в предвожданата от Съединени американски щати коалиция в Сирия. Френски публични лица показваха опасения, че Съединени американски щати нямат ясна визия какво следва след военната борба против " Ислямска страна ". Това е една от аргументите, настояват дипломатите, заради която през първите си два месеца като президент Макрон се пробва да затопли връзките с Кремъл, до момента в който в това време Тръмп е с вързани ръце в връзките си с Москва поради обвиняванията за съветска интервенция в американските избори през 2016 година (с цел да му се помогне да спечели) и за евентуален скришен сговор на негови доближени с Русия. " Руснаците са удовлетворени да намерят човек от значима големина, с който да беседват в Европа ", сподели различен френски посланик.

Според Даниел Фрид - специалист по връзките САЩ-Европа, служил при президентите Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама - Тръмп няма никаква политическа облага нито вкъщи, нито в чужбина, от това да се самоизолира. " Подозирам, че като протяга ръка на французите, той се надява да покаже, че може да бъде действителен сътрудник на международната сцена ", уточни той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (474)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР