Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди

...
Отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди
Коментари Харесай

Орбан не иска конфликти в НАТО и отказва да пусне Швеция

Отношенията сред Унгария и Швеция би трябвало да се подобрят, преди да бъде утвърдена кандидатурата на скандинавската страна за участие в НАТО. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан по време на стопански конгрес в Катар, оповестява " Ройтерс ".

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година За приемане на участие обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО би трябвало да ратифицират кандидатурите им. Процедурата обаче беше арестувана от Унгария и Турция.

След месеци на закъснение от страна на ръководещата партия " Фидес " на Орбан Народното събрание на Унгария все отново утвърди присъединението към НАТО на Финландия, но не и на Швеция.

Будапеща аргументира решението си с недоволство поради шведските критики към резултатите на Орбан във връзка с демокрацията и върховенството на закона.

" Политическите връзки сред Унгария и Швеция са извънредно неправилни. Не желаеме да внасяме спорове в НАТО ", акцентира унгарският министър председател.

Все още няма дата, на която унгарският парламент ще гласоподава кандидатурата на Стокхолм за участие, която би трябвало да бъде утвърдена от всички 30 страни членки.

НАТО ще организира среща на върха през юли.

Тази седмица Орбан стартира посещаване в Катар, откакто предходната година държавното управление му стартира договаряния с арабската страна за закупуване на полутечен природен газ. По негови думи " договарянията към момента не престават ".

Орбан добави, че има и интерес от страна на Катар към летището в Будапеща, като добави, че страната му ги приветства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР