Отношенията между партиите в сглобката отдавна приключиха, но напрежението между

...
Отношенията между партиите в сглобката отдавна приключиха, но напрежението между
Коментари Харесай

ОБЗОР Отношенията между партиите в сглобката отдавна приключиха, но напрежението между тях не стихва

Отношенията сред партиите в сглобката от дълго време завършиха, само че напрежението сред тях не стихва. Задочни " изстрели " сред досегашните некоалиционни сътрудници ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС имаше и през днешния ден. Оказа се, че не една, а няколко са " ябълките на раздора " този път – пенсии, задаващите се избори, акции, компромати, рокади на високо, назначения и уволнения.

Рано тази заран водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отвори " кутията на Пандора ", като съобщи, че те ще поддържат решението служебният министър на превоза Георги Гвоздейков да оглави щаба за изборите. " Ще приветстваме това решение, с цел да се проведат почтени и демократични избори. Гвоздейков беше знаме на " Продължаваме Промяната ", беше знак, несъмнено почтен човек. Така всички ще са спокойни ", съобщи Борисов.

След като Георги Гвоздейков реши да остане в служебния кабинет от Политическа партия оповестиха, че го изключват от партията. В четвъртък Министерският съвет разпореди на министъра на превоза и известията координацията по осъществяването на дейностите по отношение на организационно-техническата подготовка на изборите, в това число дейностите по координиране с Централната изборна комисия на изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласоподаване.

Лидерът на ГЕРБ отхвърли да разяснява с кого биха разговаряли за вероятно взаимно ръководство след изборите, защото по думите " има още 2-3 месеца ".

" Когато имаше непоклатимост, когато ни одобриха в Европейския банков съюз, когато ни одобриха в чакалнята на Еврозоната, когато имаше остатъци в бюджета, когато строяхме интензивно, България имаше потребност от смяна. Сега всички българи ще си платим тези три години с големите заеми и задължения, които към този момент сме наследили, нашите деца ще ги платят. Всичко това поради 3 години опит. За този опит сме отговорни всички ние, българите ", уточни Борисов.

На въпрос познава ли обвинявания за контрабанда Никола Николов - Паскал, който все още е в неопределеност и се търси, Борисов отхвърли: " Докато сме били ние, Паскал се криеше в чужбина. По време на нашето ръководство контрабандата от 34% на цигарите беше свалена под 1% ".

На този декор, в зала обаче, Народното събрание реши дефинитивно - великденски добавки ще има за пенсионерите, само че единствено за тези под линията на беднотия. Те ще бъдат под формата на еднократна помощ от 100 лв..

Депутатите записаха в Закона за бюджета за месец април 2024 година да се изплаща еднократна сума в размер на 100 лева на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, дружно с добавките и обезщетенията към тях за месец април 2024 година, е в размер до 526 лева в това число. Предложението бе гласувано със 138 гласа " за " и 42 - " въздържал се ". Според признатите текстове законът влиза в действие от 1 април.

Депутатите, обаче, отхвърлиха предлагането на " Българска социалистическа партия за България " всички пенсионери да получат по 50 лв. за великденските празници. Депутатите гласоподаваха предлагането на левицата настрана. Предложението беше отхвърлено с 42 гласа " за ", 44 - " срещу " и 89 - " въздържал се ".

Георги Свиленски предложи прегласуване, като разяснява, че " би трябвало да е ясно лицемерното отношение към българските пенсионери ". След повторното гласоподаване предлагането всички пенсионери да получат по 50 лева добавка за Великден бе отхвърлено с 44 гласа " за ", 32 - " срещу " и 101 - " въздържал се ".

Последва незабавен отговор от коридорите на Народното събрание от страна на ПП-ДБ по всички тези тематики.

Това, което се случи през днешния ден, е, че се даде предизборна добавка, която се даваше в годините на ГЕРБ на доста ниски пенсии, единствено с цел да се замазват очите на едни пенсионери, съобщи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред медиите във връзка гласуваното дефинитивно решение в Народното събрание за великденска добавка единствено за пенсионерите, които са под линията на беднотия.

" Това, което е по-лошо, е, че милион и половина пенсионери не получават тази добавка, а единствено половин милион и тук човек се пита за какво предизборно, за какво единствено веднъж, за какво не непрекъснато повишаване на пенсиите, както ние го искахме и за какво едни би трябвало да получават, а други не ", добави Петков.

По думите му " старите времена доста бързо пробват да се върнат ", само че " хубавата вест е, че изборите наближават и хората ще кажат желаят ли тези подмятания от джипката еднократно, или желаят непрекъснато повишаване на техните приходи за всички ", сподели още Петков.

По мотив коментара на Борисов, че ще поддържат министър Георги Гвоздейков да оглави изборния щаб, Петков подсети, че той към този момент е изключен от редиците на Политическа партия.

" Това, което Борисов и Пеевски ловко вършат, е един маркетинг трик, където поставят името на Гвоздейков начело, с цел да си вършат всичките задания за платен избор в Министерство на вътрешните работи, които са си сложили, с цялостната съгласуваност от министъра до основния секретар, действително да могат да оправдаят и да замажат очите на хората през името на Гвоздейков. Искат напълно да държат контрола в лични ръце и съгласно мен купеният избор ще бъде невиждан по време на тези избори ", добави Кирил Петков.

" Борисов последните няколко дни единствено споделя, че никой не познава, никой не е виждал, а всички българи знаем, че това са цялостни неистини. Това е държавното управление на Борисов и Пеевски, по-точно на Пеевски и Борисов, тяхното Министерство на вътрешните работи, те ще вършат изборите, за жалост употребяват името на човек, изключен от Политическа партия ", сподели още той.

За освобождението от поста на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначението на Стоян Темелакиев за заместник-министър в Министерство на вътрешните работи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че се отстраняват всички, които не се употребяват с доверието на Пеевски, тези, които имат доверието му, остават или се връщат на своите позиции.

За случая с офисите на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков увери, че постоянно са за цялостни инспекции. Преди осем месеца тази информация е излязла от белгийската прокуратура, тъкмо в този момент се изискват документи от българските управляващи, Министерство на вътрешните работи " нахлува " в офисите на Настимир Ананиев, които са и на " Волт ", и се оказва, че тези компании даже към този момент не са на този адрес, уточни той. Тук се пробват да покажат мощ, с която Министерство на вътрешните работи да показва по какъв начин влиза в партийни офиси, не ни е боязън, съобщи още Петков. Ще видите какъв брой " услуги " ще се опитат да ни създадат Пеевски и Борисов в идващите два месеца, ще бъде от " кални бригади до бухалки " - чакаме тези " услуги ", само че не ни тормозят, изборът и властта са на хората, съобщи Кирил Петков.

Във връзка с показания на някогашния министър на електронното ръководство Александър Йоловски, Христо Иванов акцентира, че са дадени още през октомври м.г, от този момент Божидар Божанов и Кирил Петков не са търсени, а изказванията му за трите срещи би трябвало да се изяснят от прокуратурата. Месеци наред Петков и Божанов са подготвени да спомагат, не са търсени, когато стартира акцията, тези изказвания се вадят, с цел да се употребява прокуратурата за " медийна бухалка ", добави съпредседателят на Демократична България.

По въпроса дали ПП-ДБ ще подпишат съдружно съглашение за общо ръководство с ГЕРБ и Движение за права и свободи след изборите, Христо Иванов изясни, че при започване на предизборната акция обединението ще излезе с ясна формула по какъв начин си показват ръководството на страната, която ще стъпи на препоръчаното към този момент съглашение като цели и структура. Ние ще стартираме оттова, само че това ще стане, когато имаме решение на нашите групови органи, посочи Иванов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР