Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за

...
Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за
Коментари Харесай

Напълно възстановени отношения и решение за Сирия след срещата Путин - Ердоган

Отношенията сред Москва и Анкара може да се считат за изцяло възобновени, съобщи съветският президент Владимир Путин в Сочи на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Работната среща в резиденцията на съветския държавен глава „ Бочаров бързей “ продължи четири часа. Тя стартира в стеснен кръг, като по-късно към нея се причислиха и членовете на делегациите на двете страни.

Путин акцентира, че Москва и Анкара не престават близкото си сутрудничество в съвсем всички области, в това число в региона на сигурността и напъните за решение на сирийската рецесия. Той заяви и че двустранният търговски продан през първите девет месеца на тази година се е нараснал с 38%.

"Двустранните ни връзки, както и съдействието за решение на районни въпроси ни дават възможост да гледаме дружно към бъдещето ", акцентира на собствен ред турският президент. По думите на Ердоган турско-руското политическо, военно, комерсиално и културно съдействие се ускорява с всеки ден.

Русия и Турция се споразумяха по редица въпроси от двустранен и интернационален темперамент.

Руският президент изрази желание да продължи постоянни контакти в турския си сътрудник в действен дух, без непотребни формалности. Тези срещи се организират доста оперативно, без прекалено много дипломатически протоколни процедури, само че доста резултатно, счита Путин.

По време на диалозите си двамата ръководители са разискали казуса с урегулирането на обстановката в Сирия, като и двамата са изразили единодушие за нуждата от усилване на напъните в посока дипломатическо и политическо урегулиране за реализиране на дълготрайна нормализация.

Путин заяви, че е уведомил Ердоган за това, че и американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие във Виетнам, е изразил единодушието си за нуждата от урегулиране на обстановката, обезпечаване на суверенитет, единение и териториална целокупност на сирийската страна. Руският президент прави оценка високо и взаимната работа с Турция и Иран като страни гаранти за съглашението от Астана и счита, че тя продължава да води до съответни резултати.

Путин и Ердоган се срещнаха и видяха мир в Сирия

Защо на Ердоган му "мирише мръсно " от Вашингтон

Турция смята, че оставащите ограничавания във връзка с търговията сред неговата страна и Русия би трябвало да бъдат вдигнати. Това сподели Ердоган на взаимната конференция с съветския президент след срещата им.

Русия счита да пусне първия реактор от АЕЦ „ Акую “ до 2023 година

В скоро време Росатом ще стартира стадия на практическа реализация на плана. По думите му в хода на договарянията „ с присъединяване на министри и ръководителите на водещи компании, са били прегледани основни аспекти от стратегическото взаимоотношение сред двете страни в областта на енергетиката. Той посочи, че става въпрос за „ Турски поток “ и АЕЦ „ Акую “.

След тези над 4 часа е последвала двучасова среща на делегациите на двете страни.



Повечето турски вестници / "Миллиет ", "Джумхуриет ", "Хабертюрк ", "Сабах ", "Акшам "/ открояват в заглавие думите на Ердоган, че с Путин са постигнали единодушие по въпроса за политическо решение в Сирия. "Ние сме съгласни, че към сегашния миг има почва, с цел да се съсредоточим върху политическо решение на въпроса ", е декларирал Ердоган, представен от в. "Миллиет ". "Единодушни сме по въпроса за увеличение на поддръжката за политическо решение в Сирия ", е показал Путни.

През първите девет месеца на годината стокообменът сред двете страни е надхвърлил 15 милиарда $, само че с цел да бъде реализирана оповестената по-рано цел от 100 милиарда $, би трябвало да бъдат отстранени всички спънки пред предприемачите, в това число визовите.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР