Отношенията между Испания и Съединените щати стигнаха до неочакван обрат

...
Отношенията между Испания и Съединените щати стигнаха до неочакван обрат
Коментари Харесай

Испания към Тръмп: Митата пречат на военното сътрудничество

Отношенията сред Испания и Съединените щати стигнаха до непредвиден поврат - няма по какъв начин да има напрежение в търговията, а военното съдействие да продължава без проблем.

Това обръщение са отправили през вчерашния ден до посланика на Вашингтон в Мадрид министрите на външните работи и на защитата на Испания, написа в. " Ел паис ", като се базира на свои източници. Според това обръщение Съединени американски щати не могат да чакат задълбочаване на военното съдействие, до момента в който се постановат наказателни мита и се глобяват или заплашват испански компании.

С думите на Аранча Гонсалес Лая и Маргарита Роблес се отбелязва смяна в курса едвам 48 часа след диалог сред новия първи посланик на Испания и американския сътрудник, държавния секретар Майк Помпео. Казаното в срещата с американския дипломат Дюк Бюкан обаче е оттатък протокола: " за пръв път военното съдействие се показва като още един детайл на двустранните връзки дружно с политическите, икономическите или културните ", написа " Ел паис ".

Досега и в най-трудните стадии на връзките - както по времето на премиера социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро и американския президент Джордж Буш по-миналото десетилетие - военното съдействие е било предпазено и изолирано от другите детайли, без да се слага под въпрос. Това става, откакто Мадрид позволи на Съединени американски щати да заменят четири разрушителя, ситуирани край град Рота (в региона на Кадис, Андалусия) с по-съвременни единици и да ускори наличието си и по въздух, защото на новите съдове ще могат да кацат хеликоптери.

Пентагонът също по този начин изследва опцията разрушителите да бъдат шест вместо сегашните четири, а това би нараснало и числеността на разположените там сили с 50%, или още 600 моряци.

Независимо от тези претенции на Съединени американски щати администрацията на Тръмп взе решения, възприемани от испанското държавно управление като " противников " - да вземем за пример мита от 25% на редица артикули като вино и сирене, чийто експорт към Съединени американски щати е на стойност над 800 млн. евро годишно, бяха оповестени през октомври. Мадрид и преди е обявявал ограниченията за " несправедливи ". Това се случи и когато на испанските черни маслини към този момент бяха наложени - през 2018 година - 35-процентови мита.

Още по-лошо бе признато решението на Държавния департамент да забрани влизането на испански общински чиновник и фамилията му поради закон, санкциониращ непознати компании, правещи бизнес със артикули, иззети от кубинската гражданска война. За " Ел паис " испански посланик декларира, че такава мярка с отдръпване на виза за разлика от санкционните закани против компании не може да падне в съда " даже в Северна Корея ". Преди дни администрацията на Тръмп позволи, че такива ограничения може да се приложат и за съдействие с Венецуела - а това с изключение на " Шеврон " и " Роснефт " визира и испанската " Репсол ".

Испания упорства, че е " правилен и благонадежден " съдружник в НАТО. Посланието към Съединени американски щати обаче припомня логиката на Тръмп - който не отделя задоволително огромен запас (дял от брутния си продукт) за защита и ощетява Вашингтон, ще ги заплаща във формата на мита, продължава испанският ежедневник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР