Отношението си към министър Тагарев и политиката, която той провежда

...
Отношението си към министър Тагарев и политиката, която той провежда
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ще внесем предложение помощта за Украйна да бъде одобрявана от Народното събрание и да е публична за гражданите

„ Отношението си към министър Тагарев и политиката, която той организира ние сме я изразявали два пъти и доста поредно. Един път в държавното управление на Петков и веднъж в този момент – като съпротива. Тогава ние възпрепятствахме Тагарев да стане министър на защитата и в този момент, като съпротива, поискахме оставката му. “ Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред медии в Народното събрание.
„ Ако Тагарев извърши това, което разгласи, че е желано от президента Зеленски, това значи изцяло обезкостяване на Българската войска, отнемане от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо “, добави тя.
„ Ще внесем план на решение – цялата помощ, която се дава на Украйна, да бъде одобрявана от Народното събрание “, разгласи Нинова.
Тя напомни, че служебното държавно управление на президента Радев е внесло  решение и Народното събрание тогава е одобрило, без гласовете на социалистите, Министерският съвет самичък да взема решение какво да даде и информацията за това да е засекретена.
„ Тя би трябвало да бъде обществена. Позовавайки се на практиката във всички европейски страни и Съединени американски щати, те афишират какво ще дават като военна помощ. Смятаме, че българският народ би трябвало да знае. Този развой би трябвало да е обществен и транспарантен и да е задоволително публично обсъждан – в него да се включат и Министерството на защитата, и експерти, и общественици “, уточни Корнелия Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия напомни позицията на партията във връзка с военната помощ за Украйна: Ние сме срещу. Смятаме, че това удължава спора и би трябвало да се търси спокойно решение посредством прекъсване на дейностите от двете страни и водене на дипломатически договаряния. “
И добави: „ Малко прекомерно става, когато си с друго мнение да те нарочват или за съветски прислужник, или, че някой ти  плаща.Ние считаме, че с нашата позиция пазиме българския народен интерес. “
„ Българският интерес диктува да имаме нуклеарна енергетика. С продажбата на двата реактора се заличава плана „ Белене “ и няма да имаме развиване на нуклеарната енергетика. Българският интерес значи и Българската войска да има муниции. С решението да се даде всичко на Украйна обезкостяваме Българската войска, лишаваме се от българските боеспособности и това е риск за националната сигурност. Украйна в НАТО в този момент също е риск за сигурността освен в България, а в Черноморския район, в Европа и както виждате, и огромните страни не са съгласни в този момент и незабавно да се одобри такова решение.  Парламентите на другите страни членки не гласоподават декларация за приемане на Украйна в НАТО, единствено българският. Ние, защитавайки българския интерес, би трябвало да поносим укори, че сме чуждопоклонници. Категорично не одобряваме това “, сподели още Нинова.
Тя съобщи още, че без значение от изказванията на Борисов и Росен Желязков, отводът от имунитет на водача на ГЕРБ още не е подаден в деловодството на Народното събрание. „ Това е типично за него държание, заран едно, вечер друго " счита Корнелия Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР