Отнемането на правоспособността на водач в една страна членка да

...
Отнемането на правоспособността на водач в една страна членка да
Коментари Харесай

ЕК предлага: Отнетата книжка на шофьор да важи за целия ЕС

Отнемането на правоспособността на лидер в една страна членка да важи в целия Европейски Съюз - това е залегнало в новата инструкция за дисквалификация на водачите , която предлага Европейската комисия. Това ще става обаче при извънредно съществени нарушавания като да вземем за пример, шофиране под въздействието на алкохол и опиати, довело до гибел, заяви .

Според предлагането на Комисията, в случай че нарушаването е осъществено в друга страна членка, тя ще бъде задължена да уведоми страната, издала книжката на лидера. Тя от своя страна може да откаже да направи това при избрани условия, които не са конкретизирани към този момент, само че в противоположен случай дисквалификацията на лидера ще важи за целия Европейски Съюз.

През 2019 година са установени 14,5 млн. трансгранични нарушавания и те са останали безнаказани, настояват от Комисията. Оттам прецизират, че от общия брой нарушавания на пътя в Общността 40 на 100 са без последствия, защото няма правна основа, при която водачите да са задължени да заплащат санкциите си от чужбина.

Предложението на Комисията е по отношение на задачата през 2050 година в Европейски Съюз да бъде реализирана нулева смъртност на пътя .

България е на предпоследно място в черната статистика на Европейски Съюз за най-вече жертви на пътя през предходната година. У нас починалите при пътно-транспортни катастрофи за 2022 година са 78 на 1 млн. поданици при междинна стойност на Европейски Съюз 46 души. По-зле от нас е единствено Румъния, където жертвите са 86 на 1 млн. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР