Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът

...
Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът
Коментари Харесай

След продължителен натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Това оповестява в публична позиция Сотир Цацаров.

Той показва, че в 12,30 часа през днешния ден чиновници на ДАНС са му връчили акт за лишаване на разрешението му за достъп на съображение член 59 алинея 1 т. 2 от ЗЗКИ: " лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация ".

Актът е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя.

По думи на Цацаров това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Цацаров напомни, че Петков е оповестил отнемането на достъпа му пред медиите близо час и половина преди този акт да му бъде връчен, с довода, че се е " провалил на контрола за надеждност ".

" Всъщност, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като " ЦУМ гейт ", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през м. август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран ", разяснява Цацаров.

Той акцентира, че мотивът за издаденото тази заран лишаване е точно оповестеното през вчерашния ден от него желание да подаде оставка. Ясни му били и аргументите за това.  " Ако за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен ", акцентира Цацаров.

Той отхвърля да е бил разследван, нито да се е провалил на надзор за надеждност - всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, щяло да се окаже клюка.

Цацаров показва, че продължава да извършва отговорностите си като ръководител на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подаде при започване на идната седмица в Народното събрание. Той добавя, че е издал заповед всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без негов достъп до тях.

Отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението ми към чиновниците в организацията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев демонстрирам откровено схващане, с оглед извършения напън, акцентира Цацаров.

Той декларира и че ще апелира акта за лишаване по реда, очакван в закона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР