Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е повод

...
Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е повод
Коментари Харесай

Цацаров: Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е повод да подам оставка

" Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотив да подам оставка ". Това споделя ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров в позиция, изпратена от пресцентъра, научи Moreto.net

" Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на съображение член 59 алинея 1 т. 2 от ЗЗКИ: „ лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация “.

Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков разгласи отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „ провалил на контрола за надеждност “. Всъщност, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 година, известна като „ ЦУМ гейт “, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през м. август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Напротив, оповестеното през вчерашния ден мое желание е мотив за издаденото тази заран лишаване. Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност – всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клюка.

Продължавам да извършвам отговорностите си като ръководител на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам при започване на идната седмица в Народното събрание. Издал съм неотложно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението ми към чиновниците в организацията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев демонстрирам откровено схващане, с оглед извършения напън. Актът за лишаване ще бъде обжалван от мен по реда, очакван в закона. Както заявих, претекстовете за оставката ми ще бъдат оповестени, откакто тя бъде показана в Народното събрание. ", приключва Цацаров
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР