Отмяната на забраната за внос на украинско зърно е предателство

...
Отмяната на забраната за внос на украинско зърно е предателство
Коментари Харесай

Деян Дечев, БСП: Министър Вътев няма да излезе сух от ситуацията, предаде земеделските производители

„ Отмяната на възбраната за импорт на украинско зърно е изменничество по отношение на националните ползи на България. Това решение се взе в последния миг и тук огромна е виновността на Министерството на земеделието, че за разлика от страните членки на Европейски Съюз, с които си партнираме, където диалозите с браншовите организации бяха извършени месеци преди да изтече крайният период, тук нещата се случиха по този начин, че да го няма този спор. ”

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Деян Дечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, напрежението в бранша занапред ще пораства, като се чакат национални стачки идната седмица на едно огромно обединяване от всички организации, освен на зърнопроизводителите.

„ Огромен е обсегът на засегнатите от това решение – над 900 000 са личните на земеделска земя. Част от организациите даже обявиха, че може да се стигне до отвод от заплащане на ренти, с цел да могат да оцелеят ”, предизвести той.

Дечев сподели още, че вноситетелите даже не са защитили своето решение, а то, от своя страна, не е било прегледано в отрасловата комисия по земеделие. Изтъкна, че единственият вял мотив, който се е чул е, че като падне възбраната, ще има някакви изгоди за България.

„ Министърът на финансите цитира сума от 146 млн. лева от някакъв разбор, който обаче никой не го е виждал. Според мен подобен разбор няма. Няма посочени какви ограничения ще бъдат подхванати, по кое време ще бъдат подхванати и кои браншове ще обзет, с цел да бъдат обезщетени земеделските производители ”, уточни социалистът.

Деян Дечев разяснява, че самият министър на земеделието неведнъж е заявявал, че освен поддържа възбраната, само че и че ще упорства да се разшири нейния обсег с нерафинираното слънчогледово олио и сухото мляко. И единствено за няколко часа радикално е трансформирал своето мнение.

„ Най-вероятно му е оказано влияние. Не мисля, че ще излезе изсъхнал от обстановката ”, счита националният представител.

Той също по този начин акцентира, че министър Вътев към този момент е злепоставен и измежду нашите интернационалните сътрудници, тъй като надали са били известени за това решение, откакто неведнъж в предварителни диалози министърът е отстоявал противоположната позиция.

„ Лошото е, че и България по този метод търпи имиджови вреди ”, сподели Дечев.

Като мотив против отпадането на възбраната за импорт социалистът посочи и подозренията по отношение на сигурността на украинското зърно, които били изразени освен от представителите на сектора, само че и от самия министър.

„ Министър Тагарев в доста обстановки работи като украински министър на защитата, а не като български. Аз оставам с усещането, че се работи по лист – дават се реактори, дават се муниции, дават се оръжия, дават се бронетранспортьори – всичко, което изиска Украйна ”, разяснява още Дечев.

По неговите думи, на територията на неговия изборен регион Сливен е ситуиран контингент на НАТО, за който Тагарев твърди, че е от 1000 души и с наклонността да се усили на 1500.

„ Аз обаче доста отговорно настоявам, че той към този момент е 1500 и това е още едно удостоверение на нашите подозрения, че не получаваме цялостната информация ”, безапелационен бе Деян Дечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР