Отмяната на плоският данък от 10% върху доходите на хората,

...
Отмяната на плоският данък от 10% върху доходите на хората,
Коментари Харесай

Икономисти: Задълбочава се разликата между бедни и богати у нас

Отмяната на плоският налог от 10% върху приходите на хората, ще усили налозите за тези от междинната класа до 15 на 100. Това демонстрират изчисленията на финансовият министър Владислав Горанов, който участва на конференция във връзка десетгодишнината от въвеждането на пропорционалното облагане. Организатори са КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ". В същото време икономисти регистрираха, че поради плоските налози у нас се задълбочава разликата сред небогати и богати, сивата стопанска система остава висок %, а спестяванията на българите се стопяват.

 © Българска национална телевизия
Плоският налог облагодетелства хората с високи приходи, повече в сравнение с тези с ниски, само че анулацията му би довела до отрицателни финансови последствия за повече хора, най-много от междинната класа, безапелационен беше финансовият министър.
Владислав Горанов, министър на финансите: Ако концепцията е да борим единствено неравенството и да сменяем настоящето съразмерно с ново прогресивно облагане в границите на същия фискален резултат - неоспорим е изводът, че междинната класа доста ще увеличи това, което отделя за бюджета.  © Българска национална телевизия
Според данните на синдикатите плоският налог не извършва своята роля да предизвиква вложенията и да покачва благосъстоянието.
Пламен Димитров, КНСБ: Нека мислим по какъв начин таксуваме бизнеса и по какъв начин таксуваме хората, това отбягна от този спор. През тези 10 години и двете са плоски обаче стана прекачване от компаниите върху хората. Как стана по този начин?  В В "Още от деня ": Плосък или напредничав налог - Даниела Бобева и Емил Хърсев
Доклад, направен от Българска академия на науките 10 години след финансовата рецесия слага един въпрос, който се подига - да има полемика да остане ли плоския налог. Разговор п...

От КНСБ оферират да бъде върнат необлагаемия най-малко на равнището на минималната работна заплата и да бъде повишен оптималния облагаем приход на 3000 лв..
Пламен Димитров: Това ще остави у всеки българин в джоба му към 600-700 лв. на годишна база, т.е. това не се вмества в теориите, че видите ли подвигаме налозите.
Ако бъде признато въвеждането на необлагаем най-малко, бюджетът би изгубил сред 1 милиарда и 2 милиарда лв. доходи, пресметна министър Горанов. Той въпреки всичко призна, че плоският налог е в изгодата на богатите.

Владислав Горанов, министър на финансите: След тези 10 % има едни чисти приходи, с които можеш да си купуваш яхти, да караш ролс ройси, да дразниш хората, всичко това е - да част от казуса на плоското облагане.
Горанов също по този начин напомни, че сегашната коалиция е поела уговорката да не подвига налозите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР