Отменя се т. нар. английски събор“, който всяко лято се

...
Отменя се т. нар. английски събор“, който всяко лято се
Коментари Харесай

Отменят английския събор в Родопите, но „Баби бус“ си остава

Отменя се така наречен „ британски събор “, който всяко лято се организира в родопското село Полковник Серафимово, само че пък „ Баби бус “ си остава, заяви Радка Тунева-Янчевска - ръководител на местното съдружие за стабилно развиване на селото.
От екипа на фестивала „ Ливади в планината “ (Meadows in the mountains) оповестяват, че те деликатно следят обстановката около  пандемията на ковид и са наясно, че възбраните на локалните управляващи за огромни събирания и интернационалните ограничавания за пътешестване, евентуално ще продължат незнайно време.
„ Дори в случай че тези ограничавания бъдат анулирани преди началото на месец юни, когато се организира обичайно фестивалът, то отново ще има проблеми с ръководството му през това лято. Големият брой хора, идващи в селото, могат да застрашат здравето и благополучието на локалните поданици и това е риск, който не би трябвало да се поема. Затова са решили да отсрочат тазгодишния фестивал до юни 2021 година “, добавя тя.
В допълнение обаче англичаните оповестяват, че това няма да промени придвижването на безплатния рейс, известен като " Баби бус " всеки вторник.
Припомняме, че от 2017 година насам новите „ поданици “ на Полковник Серафимово, които са си закупили къщи в родопското село, заплащат за издръжката на безвъзмездна постоянна линия до Смолян и назад.
Бусът се употребява от локалните хора, най-вече на почтителна възраст, които са доста признателни на своите нови съселяни.
Инициативата се родила по време на селско заседание преди три години, когато Канди и Дънкан Сас (английско семейство, което има къща и плантация в селото – б.р.) попитали серафимовци с какво могат да им бъдат потребни. Бабите и дядовците споделили, че за тях най-съществен е превозът, защото внуците им не можели да идват постоянно. Хората имали потребност да пътуват до Смолян освен да видят внуците и децата си, само че и да отидат на доктор, да си напазаруват нужните неща от аптеки и магазини.
Чужденците приели драговолно желанието на възрастните хора и дори се разбрали да поемат превоза и до прилежащи села, където се провеждат събори, а постоянният маршрутът благо е наименуван „ Баби бус “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР