Отменени полети, стачки, дълги опашки по летищата. Европа е изправена

...
Отменени полети, стачки, дълги опашки по летищата. Европа е изправена
Коментари Харесай

Бързото възстановяване на въздушния транспорт изненада авиоиндустрията

Отменени полети, стачки, дълги опашки по летищата. Европа е изправена пред транспортен безпорядък това лято. В сезона на дългите летни ваканции и след анулацията на множеството коронавирус ограничавания доста европейци се насочат на път, само че авиоиндустрията не е подготвена да ги посрещне.

Гняв и безпорядък по летищата в Европа. И аргументите са едни и същи - пост коронавирус пътуванията се възвърнаха по-бързо от предстоящото, създавайки големи проблеми във въздушния превоз.

" Това беше най-тежката рецесия в историята на авиацията ", разяснява Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ СОФ Кънект “, оператор на Летище София.

От кабинния екипаж до чиновниците по сигурността, от товарачите на багаж до продавачите на билети - авиосекторът в света се е лишил от над 2 милиона работни места по време на пандемията, от които 600 000 в Европа. В България обстановката е малко по-ведра.

" Сега трафикът се усили внезапно, само че има дефицит на личен състав, а обучаването на нови хора лишава време. През пандемията на Летище София взехме решение да запазим всичките си чиновници и по тази причина сме в по-добра позиция при посрещането на този пиков летен сезон ", сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на „ СОФ Кънект “, оператор на Летище София.

" 60-70% понижени разноски - това е извънредно мъчно. Консервиране на самолети. И все пак в минимална степен се опитахме да съкратим личен състав. Разбира се в някои от секторите имаше по-големи съкращения - бордни домакини, летищен личен състав. Сега това ни спъва във възобновяване. Благодарение на опитния личен състав, управителния, мениджърски личен състав и хората от авиацията и високата им подготовка и 60-те милиона помощ от страна на страната. В последния вероятен миг ние получихме парите от помощите, което ни разреши да се подготвим ", сподели Светослав Станулов, Председател на УС на Асоциацията на българските самолетни компании.

Заради дефицита на личен състав на европейските летища се стигна до големи опашки, а рутинни интервенции като обработката на багаж от време на време отнемаше часове. На немските летища са свободни близо 20% от позициите. Искането на авио лобито е краткотрайно да бъдат наети 2000 души от Турция.

Повече от 20 000 чиновници са били уволнени на летище " Шарл де Гол " по време на пандемията, а дружно с другото главно парижко летище " Орли " незабавно се нуждаят от 4000 души.

Едно от най-натоварените европейски летища " Схипхол " има незабавна нужда от 500 чиновници по сигурността, а летищната администрация се е съгласила да заплаща по 5,25 евро на час в допълнение през лятото на 15 000 чистачи, товарачи на багаж и чиновници по сигурността.

В Испания ще бъдат наети още 500 служители на реда, с което общият им брой ще доближи 1700 души на най-натоварените летища в страната, в това число Мадрид и Барселона. Брекзит в допълнение усложнява обстановката. Британските туристи, които съставляват 20% от чужденците, посещаващи страната, подлежат на по-строг надзор при влизането на територията на Европейски Съюз, което изисква повече на брой полицейски чиновници.

Пабло Перес, представител на полицейски синдикат в Испания: " Британските туристи, които безспорно са многочислени в нашата страна, в този момент би трябвало да минават през дълга процедура при паспортния надзор. Всички тези усложнени процедури се извършват от един и същи личен състав. Работата ни се удвоява, даже утроява, а полицията, сходно на медиите, не може да се клонира ".

У нас дефицитът е в две направления - неналичието на ремонтирани мотори и водачи и кабинен личен състав. Не дребна част от освободените чиновници са намерили работа в други браншове на стопанската система и не са подготвени да се върнат. Но още веднъж имаме преимущество.

В България се намира единствения на Балканите обучителен авиационен център. От началото на годината през тренажорите тук са минали образование над 1000 водачи, стюардеси и стюарди, в това число от чужбина.



СНИМКИ: БГНЕС

Освен в началото образование, в подготвителния център се вършат и наложителните годишни тренировки, към които интерес демонстрират освен от прилежащите страни, само че даже от далечна Република Южна Африка. Българските самолетни компании съумяват да привлекат и задгранични водачи от Франция, Германия, Западните Балкани.

Първоначалното образование на водачите лишава сред 2 и 3 години. Обучението за вид аероплан е към два месеца. Първоначалното образование на стюард е към месец и половина, само че във всеки екипаж наложително би трябвало да има и опитни фрагменти.

Светослав Станулов, Председател на УС на Асоциацията на българските самолетни компании: Ние някак успяхме в точния момент да планираме този взрив и още от февруари започнахме интензивни тренировки и образование на нови стюардеси. Трудно, само че успяхме да окомплектоваме екипажите си ".

Към проблемите в Европа с изключение на дефицитът на задоволително готови чиновници, се прибавя и настояването за по-високо възнаграждение и по-добри условия на работа. Норвежките авиолинии, да вземем за пример, се съгласиха на 3,7% нарастване на пилотските заплати, само че не на всички места има компромис и се задават стачки. Следващия месец - на най-натовареното летище " Хийтроу ". Заради неналичието на хора лондонският аеропорт изиска от самолетните компании да анулират 10% от полетите, вместо пасажерите да чакат на дълги опашки за багаж.

В понеделник на интернационалното летище в Брюксел бяха анулирани 232 излитащи полета, а от четвъртък до събота още 315 полета.

" Притеснени сме, тъй като доста полети бяха анулирани. Пътуваме за Италия, имаме непокътнати хотели и кола чартърен, това е сериозен разход, а най-после всичко има заплаха да пропадне ", съобщи Пабло Перес, представител на полицейски синдикат в Испания.

Служителите на главното френско летище " Роаси - Шарл де Гол " стачкуваха на 9 юни с искане за повишение на заплатите с 300 евро и по-добри условия за труд. Това докара до анулация на 25% от полетите. Следващият митинг е плануван за 2 юли.

Британските водачи на " Раянеър " одобриха ново предложение за заплатите им, само че синдикатите, представляващи кабинния личен състав в Белгия, Португалия, Франция, Италия и Испания оповестиха протестна подготвеност.

Филип Бойривен, водач в нискотарифна самолетна компания: " Ако съпоставим актуалната обстановка с 2019-та, тогава имахме по 2500 полета дневно в цялата ни мрежа, а в този момент са повече от 3000 при същия брой личен състав ".

Девет дни през юли счита да стачкува основания в Испания кабинен личен състав на друга нискотарифна компания " Ийзиджет ". Искането е за 40% нарастване на главните заплати, които съгласно профсъюзите са по-ниски спрямо Франция и Германия.

В Германия наземния личен състав на " Луфтханза " желае минимум 350 евро покачване на заплащането в продължение най-малко 12 месеца като мярка против инфлацията. През уикендите на юли самолетната компания няма да извърши 900 полета в Германия и Европа, които е трябвало да бъдат изпълнени от летища Франкфурт и Мюнхен.

И до момента в който самолетни компании анулират хиляди полети това лято, някои летища ще понижат броя на пасажерите, които ще бъдат обслужени през ваканционния интервал. Лондонското летище " Гетуик " ще ограничи броя на полетите до 825 дневно през юли и до 850 през август.

Амстердамското летище " Схипхол " ще приема по към 70 000 пасажери дневно или с към 13 500 по-малко, в сравнение с самолетните компании са възнамерявали да превозят. Това значи анулация на още полети.

Към икономическите проблеми, свързани с пандемията, се добави и войната в Украйна. В България се регистрира понижаване на постоянните и чартърните линии към Русия и Украйна, само че тази година има растеж на чартърите като цяло.

Светослав Станулов, Председател на УС на Асоциацията на българските самолетни компании: Като резултат също така, че съумяваме да работим задоволително добре на българския пазар, огромна част от нашите самолетни компании и самолети - при всички положения над 50%, 60-65%, работят на европейския пазар - Германия, Австрия, Португалия, Полша, Турция, Италия. Това е извънредно придирчив пазар. Наясно сте по какъв начин ще влезеш в немския пазар. Трудничко. Това приказва за конкурентоспособността на българския авиационен артикул, в това число и неговото качество. Не единствено цената е определяща, никога. С което ние всички българи можем да се гордеем ".

Авиационният бранш ще се отърси от резултатите на пандемията и ще излезе на облага през 2023 година, съгласно Международната асоциация за въздушен превоз.

Уили Уолш, общоприет шеф на ИАТА: " Обстановката е по-добра от предстоящото. Прогнозираме по-малки загуби, което е стъпка в вярната посока. За 2022 година в началото смятахме, че загубите ще са към 12 милиарда, само че в този момент прогнозите са за под 10 милиарда $. И това на фона на цена на петрола, която е доста по-висока, в сравнение с сме заложили ".

За съпоставяне, загубите предходната година са били близо 42 милиарда $. Европейските самолетни компании ще съкратят загубите си с към две трети до 3,9 милиарда $, а тези в Северна Америка ще осъществят облага от към 8,8 милиарда $, само че в други елементи на света загубите могат да продължат.

Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на оператора на Летище София: Кризата в авиосектора не е завършила, летищата и самолетните компании не са се възстановили. Конфликтът в Украйна се отрази на цените на горивото, което съставлява повече от 30% от разноските на самолетните компании и това усилва цените на билетите и цените на услугите като цяло. Това се отнася изключително за идната зима, тъй като тогава авиогоривото ще се вдигне. Опитваме се да бъдем атрактивни и конкурентни и да привличаме повече полети към нашата дестинация ".

Светослав Станулов, Председател на УС на Асоциацията на българските самолетни компании: И ние няма да успеем да стигнем равнищата отпреди пандемията. Възможно е даже да имаме нужда от спомагателни финансови средства, с цел да се възстановим изцяло. Да не приказваме, че е допустимо от опита, който в този момент ще придобием, да може и да се усили и самолетния ни парк и изобщо авиацията като цяло. Но това ще зависи от финансовите благоприятни условия на самолетните компании. И дали ще е допустимо някакво държавно субсидиране. Най-вероятно ние ще излезем на облага още 23-та година, макар че прогнозите бяха за 24-та година в света, в Европа. Аз съм малко по-голям оптимист ".

И с цел да не се окаже отчаяние мечтаната лятна почивка - ключът е в по-доброто обмисляне и повече еластичност, както при пасажерите, по този начин и в авиоинудстрията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР