Отмъщение за удара по кораба Новочеркаск“Унищожен е пункт с чуждестранни

...
Отмъщение за удара по кораба Новочеркаск“Унищожен е пункт с чуждестранни
Коментари Харесай

Масирана ракетна атака по Украйна

Отмъщение за удара по кораба „ Новочеркаск “
Унищожен е пункт с задгранични наемници

Неидентифициран обект навлезе в Полша

Редица украински градове бяха атакувани от Русия в петък с хиперзвукови, крилати и балистични ракети - управляващите в Киев оповестиха, че Москва е изстреляла общо 158 ракети и дронове, което е най-масираната въздушна офанзива от началото на войната. Загиналите и ранените са десетки, като информацията се обновява непрестанно.

Според „ Би Би Си “ нощните офанзиви против са в отговор на повреждането от украински военни на съветския десантен транспортен съд „ Новочеркаск “ в кримското пристанище Феодосия на 26 декември.

Ракетни удари бяха нанесени през днешния ден в столицата Киев, както и в Лвов, Харков, Одеса, Запорижие и Днепропетровск, осведомиха украинските Военновъздушни сили, представени от УНИАН.

Военновъздушните сили на Украйна прецизират, че при офанзивата са били употребявани ракети от разнообразни типове и ударни дронове „ Геран “, които са извънредно сложни за прехващане. Свалени са 87 ракети Х-101/Х-555/Х-55, както и 27 дрона. Информацията по-късно бе доказана и от главнокомандващия украинската войска военачалник Валерий Залужни. 

По неговите думи първо руснаците са атакували с безпилотници от север и югоизток, а по-късно в западна посока. Залужни отбелязва, че руснаците са вдигнали 18 стратегически  бомбардировачи Ту-95МС, които са изстреляли 90 крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55.

„ Ту-22М3 изстреляха осем крилати ракети Х-22/Х-32 от региона на Курск. Харков беше ударен със зенитни ракети С-300, а пет изтребителя МиГ-31К направиха пускове на ракети „ Кинжал “ от Астраханска област “, добави Залужни.

Говорителят на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат разяснява, че Киев до момента не е съумял да смъкна нито една съветска ракета Х-22, която лети със скорост над 4 хиляди км/ч по балистична траектория. „ Имаме потребност от системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “, врагът е употребявал повече от 300 от тези ракети след пълномащабното навлизане, сподели Игнат.

От своя страна съветското министерство на защитата уточни в изказване, че „ всички цели са изумени “. Ведомството прецизира, че са нанесени удари против обекти от военната инфраструктура, хранилища за муниции и места, където са били ситуирани украински бойци и задгранични наемници.

Междувременно полският президент Анджей Дуда свика незабавна среща с военното управление, откакто неидентифициран обект навлезе в полското въздушно пространство от Украйна, оповестиха от оперативното командване на полските въоръжени сили.

Частната телевизия TV Republika заяви, че издирването на обекта се прави покрай град Хрубешов в Южна Полша, съобщи „ Ройтерс “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР