Отлично запознати с маневрите, разиграващи се в Брюксел разкриват, че

...
Отлично запознати с маневрите, разиграващи се в Брюксел разкриват, че
Коментари Харесай

Как Екатерина Захариева отвори вратите на търговията с български паспорти

Отлично осведомени с маневрите, разиграващи се в Брюксел разкриват, че чадърът, разпънат от Екатерина Захариева като правосъден министър над търговците на българско поданство, в този момент се оказва препъникамъкът по пътя й към еврокомисарското място. Те допълват, че в политиката, изключително в сърцето на Евросъюза, се почита върховенството на закона и за такива дейности няма амнистия. При това не става дума за компромат, който сякаш бил пуснат от евродепутата Никола Минчев, а за фактология. На базата на документи ще разкажем какво се е случило, когато преди 8 години Захариева взема драговолно издаването на български паспорти за чужденци, главно македонци.

 

Малко преди тя да стартира да натиска подчинените си да издават наши паспорти на бърза скорост, без много-много да се задълбочават в инспекциите, в Народното събрание от Патриотичния фронт заплашват, че ще й изискат оставката като правосъден министър. Причината е, че имало доста отводи на македонци да вземат български паспорти. За да оцелее на поста си, тя поема ангажимент да се преразгледат преписките. Да уточним, напорът за български документи е, тъй като с тях може да се пътува и работи в Европа, Известно е, че новоизлюпените българи в никакъв случай не гласоподават на изборите у нас, тъй като просто не им пука за живота в България.

В устрема си да е на власт непременно Захариева обаче легализира търговията с български паспорти. Важна стъпка в това начинание е срещата й през юни 2016 година с група видни търговци на паспорти, които публично се водят ръководители на организации, вписани в регистъра на Държавната организация за българите в чужбина. Да поясним, това са тези сдружения, изникнали като гъби в Македония и в други страни като Сърбия и Молдова, които дават бележки на мераклиите за наши паспорти, че- предците им са българи. Тези хвърчащи листчета се продават „ под масата ” от 800 до 5000 и нагоре евро.

 

С тези бележки по-късно кандидат-българите получават документ от Агенцията за българите в чужбина, с който към този момент могат да претендират за поданство. Преди на сцената да се появи Екатерина Захариева, всички институции, през които минава признаването на българско поданство, строго бдят за спазването на закона. Тя обаче на процедура легализира търговията с нашите паспорти. А фотоси от срещата и с търговците на удостоверения е качена на уеб страницата на министерството, а също и на уеб страниците на тези сдружения в Македония.

 

Да поясним, че въпросната среща е проведена със съдействието на Андрей Ковачев,

дълготраен евродепутат от ГЕРБ. При това той на два пъти долита от Брюксел, с цел да провежда събитието. И двата пъти мъкне със себе си мазни мекици, увити в подгизнала кафява хартия, и яде на масата в министерството, като общително се извинява, че от бързане по летищата нямал време да хапне.

 

Още по-скандално от неговите мекици обаче е решението на Захариева да одобри господата, макар сигнала от контраразузнаването, че някои от гостите й са свързани с непознати разследващи служби. И все пак тези балкански борци на тихия фронт са вкарани в министерството – дали от нелепост, дали от боязън, че патриотите ще й желаят оставката, Захариева си знае.

 

На срещата гостите се оплакват, че имат огромни компликации „ в процеса по придобиване на българско поданство ”, тъй като не им се признавали удостоверенията за генезис. „ Прекалено се формализират условията за доказване на генезис ", споделят те. Да поясним, казусът е, че в дирекцията за българско поданство не одобряват подправените бележки за генезис и отхвърлят молбите. Според статистиката отводите обаче не са чак толкоз доста, с цел да се приказва за преднамерено отношение към някого, От януари 2005 година до юни 2015г. са подадени 120 174 молби. Съветът по поданството е отказал едвам на 20 703 души.

 

На самата среща, както си напомнят участвали, представителите на ДАНС декларират, че въпросните български сдружения в чужбина са нелегитимни. Захариева обаче им дава отговор, че дансаджии единствено си гледат интереса и употребяват министерството, когато им е преференциално. След тази имитация представителите на ДАНС стават и напущат залата. И все пак, днешната мераклийка за еврокомисар дава обещание на гостите си преписките им да бъдат преразгледани в най-кратък период и в бъдеще да няма толкоз доста отводи.

 

Като първа стъпка незабавно след срещата от Съвета по поданство е отстранена Катя Митева, която е шеф на дирекция „ Българско поданство “ и на нейно място е подложен чиновник от напълно различен отдел на министерството. По мемоари на чиновници на чиновници май вкарали в Съвета някаква дама, която отговаряла за парцелите на ведомството или нещо сходно. Освен това заместничката на Захариева по това време Вергиния Мичева вдигнала мощен скандал, че били отхвърлени молбите на трима македонци – Люпче Стоянов, Борче Максимовски и Мартин Кръстевски.

(По-късно те попадат като каналджии в следствие на Министерство на вътрешните работи за търговия с празни бланки за български персонални документи, само че след персоналната интервенция на водачи от върха на Вътрешна македонска революционна организация Всичко е потулено.) Да се означи също, че за отменяне на молбите на тримата македонци три месеца по-рано е гласувала и самата Вергиния Мичева, която небрежно обръща палачинката, най-вероятно по разпореждане на шефката й Екатерина Захариева. Катя Матева отхвърля да преразгледа документите на тримата тъй като липсва правно съображение. Нещо повече, тя не се поддава на натиска на Захариева и продължава борбата си против търговците на български документи. В момента, в който Матева е принудена да излезе в болнични, ключалката на кабинета й е заменена.

 

И тъй като тя отсъства дълго време, стартира систематичен напън над сътрудниците й. Зам.-министърката Вергиния Мичева персонално ги увещава, че е ненужно да се ревизират толкоз детайлно претендентите, тъй като пред министерството се извивала опашка от претенденти за българско поданство! Наистина доста сериозен мотив, само че той важи единствено когато става въпрос за вземане-даване.

 

Самата министърка Екатерина Захариева също се среща със чиновниците от дирекция „ Българско поданство ”. Заявява им, че ще инициира промени в Закона за българското поданство, с които да се отстрани условието документите да се подават единствено персонално. Така нямало да има опашки! Юристи могат да преценяват какъв потенциал се крие в това изказване.

 

На 2 декември 2016 година Захариева афишира в Народното събрание, че е уволнила Катя Матева. Ръцете на зам.-министърката Вергиния Мичева и юрист Росен Иванов са към този момент в стихията си. Да поясним, Росен Иванов е бил началник на Агенцията за българите в чужбина през 2010-2013г, и по негово време, както демонстрира инспекция на Върховна административна прокуратура, удостоверенията за български генезис са давани въз основата на книги от вида „ Не заблудата, а лъжата за гагаузите “, „ Българите от Албания и Косово ", „ Българите от Голо Бърдо, Албания ", а също и сборника „ Майка България и нейните рожби "! Това може да звучи като виц, само че това е намерено при инспекцията и маркирано в документ, подписан от прокурор Беремска.

 

Затова пък откакто е изчегъртан от Агенцията юрист Иванов запретва ръкави да движи документи на кандат-българи. На първо време той показва два дълги листата с имената на свои клиенти, получили отводи. Вергиния Мичева персонално се разпорежда техните преписки да се преразгледат, като необикновен акцент е подложен върху клиентите - Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски, очевидно доста ценени в сектора.

Списъците на юрист Росен Иванов стартират безусловно да заливат министерството. Пристигат с по 15-20, че и до 30 имена за преразглеждане. На всички тези списъци-молби, персонално подадени от Росен Иванов, е сложена резолюция от зам.-министърката Мичева да се внесат за разглеждане в Съвета по поданството с спомагателен протокол.

 

Само че в дирекцията по българско поданство не са по този начин дружелюбни и желаят спомагателни документи.

Стига се до такава степен, че през ноември Мичева споделя пред подчинените си: „ Преразглеждането умря! “. Дори съгласно осведомени тя предизвестява тогавашния ръководител на ДАБЧ Борис Вангелов да внимава с бележките за български генезис. Само да отбележим и още един факт – в закона няма избрани такси за преразглеждане на отхвърлени преписки за български документи. Явно за управлението на министерството това не е проблем. Нахалството на юрист Росен Иванов пък стига до такава степен, че упорства пред чиновници от министерството персонално да му носят отговорите на молбите на неговите клиенти. Офисът му бил единствено на 200 метра. Звучи комично, само че той даже си разрешил да ги поучава като споделя персоналния си опит от ДАБЧ. Там по негово време за „ нула време “ подготвяли удостоверенията! Не може да има никакво подозрение, както е известно в търговията с български паспорти се въртят милиони евро.

 

Само няколко месеца след тези събития Екатерина Захариева е към този момент на нов министерски пост – оглавява българската дипломация. През 2017 година като външен министър тя открива консулство в Тараклия. Известно е, че в този регион има огромен интерес към българските паспорти. За консул е изпратен Ангел Маринков, тестван кадър на Вътрешна македонска революционна организация. В края на 90-те години той работи в Агенцията за българите в чужбина, където е нагласен от войводите. В един миг обаче избухва скандал. Съпругата на Маринков, която тъкмо по това време е специалист в дирекция „ Българско поданство " на правосъдното министерство, отчела, че е провела 270 изявленията с претенденти за поданство. Те обаче на никое място не били регистрирани. С други думи, тези кандидат-българи даже не са припарвали до постройката, в която сякаш са били интервюирани. Срещу служителката стартира инспекция, само че всичко е небрежно скрито. Проблемът стига и до Комисията за спор на ползи, само че още веднъж без резултат. Все отново Ангел Маринков е заставен да напусне Агенцията. Но пък няколко години по-късно Захариева го праща в Тараклия, откъдето потегля лавина от гагаузи, претенденти за български паспорти.

Консулството в Тараклия е намерено тържествено от Екатерина Захариева, радетелка за скоростно издаване на български паспорти.

 

В резултат на занижения контроли необятно отворените порти пред търговците на наши документи, наложени тъкмо от госпожата като правосъден министър, да напомним, че през 2018г. се стигна до ареста на Бате Харо – Петър Харалампиев.  Като началник на Агенцията за българите в чужбина той беше развъртял мощна скица за търговия с въздействие около издаването на удостоверения за български генезис. По време на шумния му арест Захариева е към този момент външен министър и вицепремиер за правосъдната промяна и наблюдаващ бранша правораздаване.

 

А единствено преди няколко месеца се стигна и до парламентарна комисия Глеб Мишин ". С две думи, към този момент освен македонци, гагаузи, косовари, сърби, молдованци, украинци, само че и руснаци се изкарват българи по генезис. Мишин, както стана ясно се подвизава в центъра на София, като постоянно употребява и името Семьон Вершинин. Той самият се пробва да получи български паспорт, само че не съумява. Затова пък провежда фабрика за наши паспорти – стартира да спомага на руснаци, претенденти за българско поданство. При това Мишин/Вершинин открива и офис в Москва, а в интернет услугите му се популяризират на цени от 3000, 8000 евро и нагоре. Срещу тези пари той доставя клиентите си с подправен акт за раждане на един от родителите, който сякаш е от „ български генезис ”.

 

Нахалството му стига до такава степен, че качен на велосипед, съпровожда руснаците, мераклии за наши документи, до вратите на Министерството на правораздаването. След като е изобличен като търговец на документи, Мишин небрежно се изнася от България на 1 февруари 2024 година, а ДАНС му не разрешава повече да стъпва в страната. Само че по неговия канал, споделят осведомени, към този момент са минали и хора от съветските спецслужби.

 

Ударила Плевнелиев с директория по главата

Подчинени от разните министерства, през които е минала Екатерина Захариева пък са запомнили друга нейна линия. Къде на смешка, къде на съществено, тя имала навика да ги съумя с директория по главата. Казват, че с изключение на служителите от тази й пристрастеност да побийва си изпатил и нейният първи наставник Росен Плевнелиев. Плеснала го с директория по главата пред изумените погледи на много очевидци.

 

Припомнят и различен случай, когато министерска секретарка (името й се пази в тайна) се разплакала след сходен изблик на гняв. Захариева обаче също се тормозила да не стане някоя пакост с кръвното на служителката. Гушнала я, почнала да я гали по главата и да я успокоява, че всичко било на смешка. „ Подчинените й безусловно даваха банкети, когато им се махнеше от главите, на път към следващия министерски пост, тъй като им беше пристигнало до гуша от тази неустойчивост “, описват очевидци. Какво ли я чака в Брюксел, където единствено за инцидентно изтървана дума, могат дело да заведат…

 

Министърката е астролог, тя пропагандира нелепостта за ретроградния Меркурий

Екатерина Захариева, сходно на своя изобретател в политиката Росен Плевнелиев, е извънредно веща в чертаенето на хороскопи. Да напомним, че в първите години на прехода Плевнелиев си изкарва хляба, като прави лични звездни прогнози на компютър във фоайето на ГУМ-а в Благоевград и ги продава за левче.

 

Също като него и Захариева има интерес към астрологията. Дори осведомени споделят, че по нейно подстрекателство Бойко Борисов преди години срещна българите с проклятието на ретроградния Меркурий, а също и с съдбовните последствия на лунните затъмнения. Благодарение на хороскопите си Екатерина Захариева прави стремглава кариера.

 

Известно е, че преди да се гмурне в политиката, тя е единствено длъжностен юрист, който търка пейките в Съдебната палата. След това около другарството на брачна половинка й с Плевнелиев влиза в политиката. После се прочува в ГЕРБ с умеенето си да прави хороскопи.

Настъплението на амбициозната Катя довело до раздор сред Бойко и топ астроложката Алена, която до оня миг му предавала посланията от планетите. Тя се засегнала, че той предпочел съперниката й.

 

И най-после да изясним какво въпреки всичко значи назадничав Меркурий, с помощта на който Захариева прави скок от пост на пост. Това е астрономическо събитие, при което поражда илюзията за придвижване на планетата Меркурий в противоположна посока. Дължи се на вътрешната позиция на орбитата на Меркурий по отношение на Земята и придвижването им към Слънцето. В астрологията съществува теза, че „ ретроградният Меркурий “ въздейства отрицателно върху човешкия живот. Според астролозите Меркурий дава отговор за доста области от живота и те излизат отвън надзор, когато планетата навлезе в оня си интервал.

 

Само че съгласно същинските астрономи сходни изказвания са псевдонаучни, а астрологията като цяло се смята за псевдонаука. „ Ретроградният Меркурий ” в последна сметка е единствено астрономически феномен, обвързван с оптична заблуда, когато се следи от Земята. Всички други изказвания са вятър и мъгла.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Екатерина Захариева Катя Матева Брюксел търговия с българско гражданство еврокомисар Вергиния Мичева Росен Иванов Ангел Маринков Бате Харо – Петър Харалампиев Семьон Вершинин Глеб Мишин Андрей Ковачев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР